Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Ανορεξία Γάτας)

Ως ανορεξία ορίζεται η απώλεια της όρεξης. Στις γάτες αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και συνήθως η θεραπεία της υποκείμενης νόσου είναι αρκετή για να βοηθήσει στην ανάκτηση της όρεξης. Ωστόσο, ορισμένες γάτες χρειάζονται διατροφική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υποκείμενης νόσου μέχρι να επανέλθει η όρεξή τους.

 


Πώς μπορώ να δελεάσω τη γάτα μου να φάει;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να κάνουμε το κατοικίδιό μας να φάει σε περίπτωση ανορεξίας:

  1. Ζέσταμα του φαγητού (αν δεν πρόκειται για ξηρά τροφή) – μπορούμε να δοκιμάσουμε να ζεστάνουμε λίγο το γεύμα του κατοικίδιού μας στο φούρνο μικροκυμάτων σε θερμοκρασία σώματος, που είναι ανεκτή στο δάχτυλό μας.
  2. Προσθέτουμε λίγο νερό στην τροφή, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την αποδοχή και την πιθανότητα να το καταναλώσει.
  3. Προσφέρουμε μικρότερες μερίδες του γεύματος και αφαιρούμε τα υπολείμματα τροφής μετά από 15 λεπτά, εάν δεν δείχνει ενδιαφέρον το ζώο να φάει, και του ξαναπροσφέρουμε φαγητό 2-3 ώρες αργότερα.
  4. Δοκιμάζουμε να ταΐσουμε το ζώο σε ήσυχο περιβάλλον, μακριά από στρεσικούς παράγοντες και θόρυβο.
  5. Δοκιμάζουμε να σερβίρουμε την τροφή του σε ένα πιάτο.
  6. Επιδιώκουμε να ταΐσουμε τη γάτα μας την ίδια ώρα με την ώρα που καθόμαστε να φάμε.

(Το κατοικίδιό μας μπορεί να έχει κάποια υποκείμενη ασθένεια που απαιτεί ειδική διατροφή ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα διενεργήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις και θα μας καθοδηγήσει σχετικά με τη διατροφή του κατοικίδιού μας.)
Μπορούμε αν το επιθυμούμε να ζητήσουμε από τον κτηνίατρό μας να μας συστήσει έναν πιστοποιημένο κτηνίατρο διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης σπιτικής διατροφής, χρησιμοποιώντας συστατικά εύγευστα για το κατοικίδιό μας και πλούσια σε θερμίδες. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη σε γάτες με ανορεξία, όπου η επιλογές εμπορικών τροφών δεν έχουν ευοδώσει. 
(Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν συνίσταται να ταΐζουμε το κατοικίδιό μας με το χέρι ή με σύριγγα στο στόμα, λόγω του κινδύνου εισρόφησης και πιθανά πρόκλησης αποστροφής για το φαγητό.)

 


Τρώει αρκετά η γάτα μου;
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η γάτα μας προσλαμβάνει τις απαιτούμενες θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός της ημερησίως, είναι να τη ζυγίζουμε τακτικά, όπως για παράδειγμα κάθε 2-3 ημέρες. Αυτό πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα την ίδια ώρα και κατά προτίμηση μετά από λίγο περπάτημα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ουροδόχος κύστη είναι άδεια. 

 


Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον κτηνίατρό μου;
Εάν η γάτα μας εμφανίσει ξαφνικά ανορεξία, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας ήδη από το πρώτο 24ωρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός μας μπορεί να θελήσει να μάθει εάν το κατοικίδιό μας σταμάτησε ξαφνικά να τρώει, ή αν παρουσίασε ενδείξεις ανορεξίας και τις προηγούμενες μέρες, καθώς αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό ανάλογα με την ηλικία του ζώου μας, την φυσική του κατάσταση και κάποια ενδεχόμενη υποκείμενη νόσο. Επομένως, συνίσταται σε περίπτωση που η γάτα μας διαγνωστεί με κάποια ασθένεια να ρωτάμε τον κτηνίατρό μας τη στιγμή της διάγνωσης για τα κριτήρια ελέγχου της κατάστασης υγείας του ζώου μας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να επικοινωνήσουμε μαζί του και να τον ενημερώσουμε.

 


Πώς θα αντιμετωπίσει ο κτηνίατρός μου την ανορεξία;
Η θεραπεία της υποκείμενης νόσου στη γάτα μας είναι συνήθως αρκετή για να εξασφαλίσει την ανάκτηση της όρεξής της. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία ή να επανέλθει η όρεξη της γάτας μας και επομένως μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης. Αναλόγως την υποκείμενη πάθηση του κατοικίδιού μας, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συστήσει τη χορήγηση διεγερτικών όρεξης σε περίπτωση ανορεξίας. Με τον κτηνίατρό μας θα συζητήσουμε για τις καλύτερες επιλογές για το κατοικίδιό μας με βάση την υπάρχουσα υποκείμενη νόσο.

 


Πηγή: www.vetlexicon.com

 

Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Ανορεξία Σκύλου)

Τι να κάνεις όταν ο σκύλος σου δεν τρώει!

Η ανορεξία είναι η έλλειψη όρεξης και η έλλειψη διάθεσης για εκούσια πρόσληψη τροφής. Οι  λόγοι που  μπορούν να προκαλέσουν ανορεξία στους σκύλους  είναι η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης ή υποβόσκουσας  ασθένειας.  Συνήθως  μετά  την   θεραπεία των ασθενειών  η όρεξη επανέρχεται. Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υποκείμενης ή υποβόσκουσας ασθένειας  και μέχρι να επιστρέψει η όρεξη του σκύλου να χρειαστεί κάποια  θρεπτική βοήθεια.

Πώς μπορώ να δελεάσω το σκύλο μου να φάει;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να δοκιμάσετε προκειμένου να κάνετε τον σκύλο σας να φάει:

  • Να ζεστάνετε το φαγητό πριν το  προσφέρετε στο κατοικίδιο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ζεστάνετε λίγο το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, φέρνοντας το σε  θερμοκρασία σώματος.
  • Να προσθέσετε λίγο νερό στο γεύμα του, ειδικά αν είναι ξηρά τροφή.
  • Να ταΐζετε  μικρές μερίδες τροφής και εάν μετά από 15 λεπτά ο σκύλος δεν δείξει ενδιαφέρον για το φαγητό του να το απομακρύνετε και να το προσφέρετε ξανά μετά από 2-3 ώρες.
  • Να το ταΐσετε με την παρουσία άλλων σκύλων.
  • Να προσφέρετε το φαγητό σε ένα πιάτο.
  • Να προσφέρετε το φαγητό την ίδια ώρα που τρώτε  και εσείς .
  • Να προσθέσετε στην τυποποιημένη τροφή του σκύλου σας κάποιο είδος που του αρέσει, όπως βραστό στήθος κοτόπουλου. Προσοχή η επιπρόσθετη τροφή  της αρεσκείας του σκύλου σας να μην ξεπερνά το 10% της  καθημερινής πρόσληψης θερμίδων, γιατί εάν συμβεί αυτό χαλάει η ισορροπία της διατροφικής αξίας της τυποποιημένης (εμπορικής) τροφής που τρώει ο σκύλος σας.

Επειδή το κατοικίδιο σας μπορεί να πάσχει από υποβόσκουσα ασθένεια ( από μια ασθένεια η οποία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί) είναι καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας,  ο οποίος θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζεται ο σκύλος σας να διατραφεί με  ειδική τροφή ή να αποφύγει κάποιες τροφές.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ώστε να σας προτείνει έναν ισορροπημένο διαιτολόγιο  που θα συμπεριλαμβάνει τροφέςπου αρέσουν στον σκύλο σας και καλύπτουν τις απαιτούμενες θερμίδες.

Αποφύγετε να πιέσετε τον σκύλο σας να φάει. Αν αρνείται να φάει μην του δίνετε φαγητό με το «ζόρι» είτε με το χέρι σας είτε με σύριγγα γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και αποστροφής προς την τροφή.

Τρώει ο σκύλος μου αρκετά;

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιο σας λαμβάνει καθημερινά τη σωστή ποσότητα θερμίδων είναι να μετράτε τακτικά το βάρος του, π.χ κάθε 7 μέρες. Αυτό πρέπει να γίνεται στην ίδια ζυγαριά, τον ίδιο χρόνο της ημέρας, και καλύτερα μετά τη βόλτα, ώστε να έχετε διασφαλίσει ότι η ουροδόχος κύστη του είναι άδεια. Ένας ακόμη τρόπος για να εκτιμήσετε αν το κατοικίδιο σας διατρέφεται σωστά λαμβάνοντας τις απαιτούμενες καθημερινές θερμίδες είναι να εκτιμήσετε την σωματική και μυϊκή κατάσταση, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει κατεβάζοντας τα παρακάτω λινκ:

  1.  
  2.  

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον κτηνίατρο;

Εάν ο σκύλος σας δεν τρέφεται σωστά για τουλάχιστον 3 μέρες, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος το πρώτο που θα θελήσει να μάθει είναι πόσες ημέρες το κατοικίδιο σας έχει σταματήσει τη λήψη τροφής, διότι ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο σε συνάρτησημε την ηλικία και τη σωματική κατάσταση του ζώου. Σας προτείνουμε να ρωτάτε τον κτηνίατρο τι πρέπει να ελέγχετε σε περίπτωση ανορεξίας του σκύλου ώστε να συγκεντρώνετε τις δέουσες πληροφορίες και να τον ενημερώνετε.

Πώς ο κτηνίατρος θα θεραπεύσει την ανορεξία;

Αν η ανορεξία του σκύλου σας δεν είναι τυχαία και διαγνωστεί ότι οφείλεται σε κάποια ασθένεια, η θεραπεία της υποκείμενης ασθένειας θα επαναφέρει την όρεξή του. Όμως, σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία ή η επιστροφήτης όρεξης του κατοικίδιου μπορεί να πάρει χρόνοκαι για αυτό ίσως χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα. Ο κτηνίατρος εκτιμώντας την κατάσταση του κατοικίδιου, πιθανόν να σας προτείνει την χρήση ενέσιμων ή από το στόμα τονωτικών όρεξης ή την τοποθέτηση οισοφαγικού καθετήρα (σωλήνα τροφής). Ο κτηνίατρος μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις καλύτερες επιλογές για σας και το κατοικίδιο σας βασιζόμενος στην υποκείμενη ασθένειά του.

expand_less