Δερματικές Αλλεργίες – Προστασία Από Αλλεργιογόνα

Δερματικές Αλλεργίες – Προστασία Από Αλλεργιογόνα
 
Οι περισσότεροι σκύλοι που εμφανίζουν κνησμό χρειάζονται κάποια ιατρική βοήθεια και αυτό είναι συχνά χρονοβόρο, ακριβό και μερικές φορές έχει παρενέργειες. Εάν η φαγούρα προκαλείται από ένα παράσιτο γενικά μπορεί να  θεραπευθεί. Κατά κανόνα, τα κνησμώδη νοσήματα δεν επιλύονται χωρίς θεραπεία. Έτσι, αν ο σκύλος σας ξύνεται μια  επίσκεψη στον κτηνίατρό σας είναι σκόπιμη. Ο κτηνίατρός σας δεν θα μπορεί να θεραπεύσει πάντα μια αλλεργία, γι’ αυτό τον λόγο οι σκύλοι με αλλεργία θα χρειάζονται συνήθως δια βίου φροντίδα. Η αποφυγή της αιτίας για την φαγούρα είναι πολύ καλή λύση. Μερικές φορές αυτό το μέτρο μπορεί να επιτευχθεί και είναι το μόνο που χρειάζεται.  Σε μερικούς άλλους σκύλους σίγουρα θα βοηθήσει την ιατρική τους περίθαλψη, ώστε να χρειαστεί  χαμηλότερο κόστος και λιγότερες παρενέργειες.
 
Τι είναι αλλεργιογόνο;
Τα αλλεργιογόνα είναι ουσίες που προκαλούν αλλεργική αντίδραση - μια ασυνήθιστα ισχυρή ανοσοαπόκριση που προκαλεί βλάβη στο σώμα. Τα κοινά αλλεργιογόνα για τους σκύλους είναι  τα ακάρεα  της οικιακής σκόνης, η γύρη, οι πρωτεϊνες των τροφίμων και το σάλιο των ψύλλων. Τα φτερά, τα υφάσματα και η σκόνη άλλων ειδών ζώων (φτερά, μαλλί, γάτες) είναι λιγότερο κοινά αλλεργιογόνα. 
 
Ποιοι σκύλοι θα επωφεληθούν από την αποφυγή των αλλεργιογόνων;
Η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση για ζώα με αλλεργίες έναντι των ψύλλων, από ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα (τροφική αλλεργία) και από αλλεργία κατά την επαφή. Η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι μερικές φορές εφικτή και μπορεί να είναι χρήσιμη για σκύλους με ατοπική δερματίτιδα, καθώς και για σκύλους με αλλεργική επιπεφυκίτιδα και ρινίτιδα. Τα ατοπικά ζώα μπορεί να έχουν αλλεργία σε κάποιο συστατικό των  τροφίμων. Εάν αποφευχθεί η χρήση αυτών των τροφών θα είναι επωφελής για τον οργανισμό και θα μειώσει τη χρήση του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που απαιτείται για τον έλεγχο της ταυτόχρονης ατοπικής δερματίτιδας.
 
Τι μπορεί γενικά να βοηθήσει στη μείωση του αλλεργικού φορτίου σε σκύλους με ατοπία;
Τα ζώα που αντιδρούν στα αλλεργιογόνα του σπιτιού μπορεί να μην χρειάζονται άλλη θεραπεία αν βρίσκονται έξω από το σπίτι, π.χ. σε ένα κήπο ή στο κτηνοτροφείο. 
 1. Το μπάνιο απομακρύνει τα αλλεργιογόνα από το δέρμα και αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τον έλεγχο των προβλημάτων της ατοπικής δερματίτιδας.
 2. Τα συστήματα κλιματισμού και φιλτραρίσματος του αέρα (ιονιστές) είναι οι αποτελεσματικότερες μέθοδοι απομάκρυνσης των αλλεργιογόνων από το σπίτι. 
 3. Στις υγρές περιοχές οι αφυγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αναπαραγωγής του ακάρεως της οικιακής σκόνης. 
 4. Η τακτική χρήση της ηλεκτρικής σκούπας και το ξεσκόνισμα, σε συνδυασμό με τον περιοδικό καθαρισμό με ατμό των χαλιών, θα μειώσουν επίσης τα επίπεδα των αλλεργιογόνων. 
Πώς μπορώ να μειώσω την έκθεση του σκύλου σε ακάρεα οικιακής σκόνης; 
Τα στρώματα, τα επικαλυμμένα με ύφασμα έπιπλα και τα χαλιά είναι οι κυριότερες πηγές των ακάρεων οικιακής σκόνης. Τα συστήματα εσωτερικής θέρμανσης μπορούν να βοηθήσουν στην αερόλυση των ακάρεων και των συντριμμιών τους. Η εξάλειψη των ακάρεων οικιακής σκόνης είναι δύσκολη, αλλά τα παρακάτω μπορεί να σας βοηθήσουν:
 1. Μειώστε την υγρασία.
 2. Η αφαίρεση των χαλιών μπορεί να βοηθήσει, αλλά η σκόνη έρχεται στη συνέχεια σε άμεση επαφή με το δέρμα του σκύλου.
 3. Η αυξημένη συχνότητα καθαρισμού δεν έχει δείξει χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας των ακάρεων. 
 4. Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό ( >70° C). .Καθαρίστε συχνά τα έπιπλα, τα  κλινοσκεπάσματα και τα καθιστικά  με υγρό πανί. Ο προσεκτικός αερισμός και η ξήρανση στο ηλιακό φως θα σας βοηθήσουν να σκοτώσετε τα ακάρεα  οικιακής σκόνης . Σημειώστε ότι τα περιττώματα από τα ακάρεα οικιακής σκόνης και τα νεκρά ακάρεα είναι εξίσου αλλεργιογόνα. 
 5. Ιδανικά χρησιμοποιείτε  ηλεκτρικές σκούπες υψηλής απόδοσης ή τουλάχιστον με φίλτρα σκόνης ή / και καθαρούς σάκους κενού. Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από τα δωμάτια για 2-3 ώρες μετά την ηλεκτρική σκούπα ή τον καθαρισμό του αέρα.
 6. Τα κατοικίδια δεν πρέπει να κοιμούνται σε έπιπλα ή κρεβάτια. Ιδανικά η πρόσβαση του σκύλου στον επάνω όροφο του σπιτιού ή στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να αποφευχθεί εξ ολοκλήρου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφαιρέσετε από τον χώρο «συλλέκτες σκόνης» όπως τα γεμιστά παιχνίδια, τα επικαλυμμένα έπιπλα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
 7. Συχνά  καλλωπισμός (βούρτσισμα του τριχώματος και μπάνιο με εξειδικευμένα κτηνιατρικά σαμπουάν κατάλληλα για την αντιμετώπιση των δερματικών αλλεργιών). 
 8. Παρέχετε στο κατοικίδιο  πλαστικά καλάθια και  συνθετικά κλινοσκεπάσματα  που μπορούν να πλυθούν συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες. 
 9. Χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά αδιάβροχα περιβλήματα για στρώματα και μαξιλάρια. Τοποθετήστε ένα πλαστικό κάλυμμα ή ένα κάλυμμα με φερμουάρ πάνω από το κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου. 

Οι παραπάνω δραστηριότητες ενδέχεται να μειώσουν τους αριθμούς των ακάρεων, αλλά η υπολειμματική συγκέντρωση του αλλεργιογόνου ενδέχεται να προκαλέσει κλινική νόσο. Ωστόσο, η μείωση του φορτίου του  αλλεργιογόνου είναι θεμελιώδης για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση. 

Πώς μπορώ να μειώσω την έκθεση σε ακάρεα αποθήκευσης;
Η σημασία των ακάρεων αποθήκευσης είναι αβέβαιη. Μπορεί να σχετίζονται με ατοπική δερματίτιδα με διασταυρούμενη αντίδραση με ακάρεα οικιακής σκόνης.
1. Ελέγξτε τις σακούλες τροφίμων για εξωτερικές ζημιές πριν από την αγορά.
2. Προσπαθήστε να μην αγοράζετε τροφή για περισσότερες από 30 ημέρες. 
3. Τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας  έχουν λιγότερα υπολείμματα σωματιδίων από ακάρεα αποθήκευσης και μπορεί επίσης να είναι τοποθετημένα σε επανασφραγιζόμενες σακούλες.
4. Αποθηκεύστε τη  ξηρή τροφή  σε πλαστικά δοχεία με ένα καπάκι στεγανά, και μην αφήνετε ανοικτές σακούλες ή κουτιά.
5. Μην αποθηκεύετε τρόφιμα στο γκαράζ, σε υπόστεγα ή σε κελάρια.
6. Μην χορηγείτε στον σκύλο τα  τρίμματα σε σκόνη της τροφής που μένουν στο κάτω μέρος του δοχείου.
7. Πλύνετε τα δοχεία της τροφής σε ζεστό (60 ° C) νερό και στη συνέχεια στεγνώστε εντελώς πριν τα  ξαναγεμίσετε. 
8. Σκουπίστε το στόμα και τα χείλη του κατοικίδιου ζώου μετά τη σίτιση με ένα υγρό σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής από το δέρμα.
 
Πώς μπορώ να μειώσω την έκθεση σε γύρη; 
Τα φυτά που είναι επικονιασμένα με τον αέρα μεταφέρουν  εκατομμύρια κόκκους γύρης. Οι συνθήκες ισχυρού ανέμου και χαμηλής υγρασίας διευκολύνουν τη διάχυση της γύρης. Οι δυνατές παρατεταμένες βροχοπτώσεις «καθαρίζουν τον αέρα», αλλά οι ελαφρές βροχοπτώσεις σε μια εποχή που οι αριθμοί των αερομεταφερόμενων γύρεων είναι υψηλοί μπορούν να μειώσουν την ταχύτητα του αέρα, παρατείνοντας έτσι την  έκθεση στη γύρη.
 1. Περιορίστε το κατοικίδιο ζώο στο εσωτερικό του, ειδικά όταν κόβετε το γκαζόν.
 2. Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες σε περιόδους υψηλών συγκεντρώσεων γύρης, ειδικά κατά την αυγή και το σούρουπο, όταν συνήθως υπάρχουν υψηλές μετρήσεις γύρης. Η αφαίρεση ορισμένων δένδρων με υπερβολική γύρη μπορεί να βοηθήσει, π.χ. πεύκα. 
 3. Ξεπλύνετε τα αλλεργιογόνα από την επιφάνεια του δέρματος του σκύλου χρησιμοποιώντας νερό που ρέει μετά την έκθεση, π.χ. μετά την άσκηση σε πεδία.
 4. Αποφύγετε τα μακριά χόρτα και τα μοσχεύματα χλόης. Κρατήστε τα ζιζάνια έξω από τον κήπο και αποφύγετε τους θάμνους κλπ κοντά σε ανοιχτά παράθυρα / πόρτες.
Πώς μπορώ να μειώσω την έκθεση στα αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι;
Τα αλλεργιογόνα είναι περισσότερο παρόντα όταν τα επίπεδα της υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού είναι πάνω από 60%. Η  μείωση της υγρασίας και η απομάκρυνση των υφασμάτων από το περιβάλλον  θα μειώσει την έκθεση στο σπίτι. 
 1. Αποφύγετε την πρόσβαση σε περιοχές υψηλής υγρασίας, όπως μπάνιο, βοηθητικό δωμάτιο, υπόγειο, θερμοκήπιο, αχυρώνα κλπ. 
 2. Αποφύγετε μεγάλο αριθμό φυτών. Αποφύγετε την έκθεση σε απορρίμματα φύλλων, σβώλους, χώμα, σάπια κούτσουρα, κάδους σιτηρών, σανού / ενσίρωσης και κάδους κομποστοποίησης ή λιπασματοποίησης. 
 3. Αποφύγετε τα σκονισμένα τρόφιμα. 
Πώς μπορώ να μειώσω την έκθεση στα αλλεργιογόνα από άλλα ζώα (μαλλί προβάτου, φτερά πάπιας / χήνας / κοτόπουλου); 
Περιορίστε την έκθεση σε κλινοσκεπάσματα / χαλιά / μαλακά έπιπλα που ενδέχεται να περιέχουν αυτά τα ζωικά αλλεργιογόνα στα νοικοκυριά και στα οχήματα.

Εξειδικευμένο προϊόν για τις αλλεργίες του δέρματος

Το ALLERGYACTIV shampoo είναι ένα εξειδικευμένο κτηνιατρικό  σαμπουάν για σκύλους και γάτες με ευαίσθητο δέρμα, επιρρεπές στις αλλεργίες. Τα συστατικά τα οποία περιέχονται στο σαμπουάν ALLERGYACTIV έχουν καθαριστικές ιδιότητες, προστατεύουν το τρίχωμα και το δέρμα ενώ παράλληλα διατηρούν το pH του δέρματος στις ιδανικές τιμές. Το προϊόν αφαιρεί απαλά τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και εξασφαλίζει την αναγκαία και άριστη ενυδάτωση. Χάρη στα ενεργά συστατικά του, το σαμπουάν αναζωογονεί το δέρμα και το τρίχωμα, χωρίς να ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα των ζώων. Το σαμπουάν είναι κατάλληλο και  για κουτάβια και γατάκια

Διαιτητικές Θεραπείες Στα Νοσούντα Ζώα Συντροφιάς

Διαιτητικές Θεραπείες Στα Νοσούντα Ζώα Συντροφιάς

Εισαγωγή

Η χρήση των διαιτητικών θεραπειών στη διαχείριση των ασθενειών στα ζώα συντροφιάς έχει καταστεί κεντρικό θέμα της κτηνιατρικής κλινικής διατροφολογίας . Έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές για τη διαχείριση τόσο των οξείων όσο και των χρόνιων ασθενειών σε ζώα συντροφιάς και ως εκ τούτου, πολλές διατροφικές προτάσεις, που είναι ειδικά διαμορφωμένες, διατίθενται στην αγορά.

Η βασική αρχή της διαιτητικής θεραπείας βασίζεται στο πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα θρεπτικά συστατικά για τη καλλίτερη αντιμετώπιση της νόσου. Στην κτηνιατρική πρακτική τέτοιες προσεγγίσεις έχουν εκτιμηθεί στους τομείς της καρδιολογίας, της νεφρολογίας, του σακχαρώδους διαβήτη, της δερματολογίας, της παχυσαρκίας, των αρθρικών προβλημάτων, των ηπατικών προβλημάτων και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Η συνεχιζόμενη έρευνα μπορεί να εντοπίσει νέες προσεγγίσεις θρέψης και για άλλες διαταραχές και να επιτρέψει στους κτηνιάτρους να συμπληρώσουν τις τρέχουσες στρατηγικές διαχείρισης και τελικά να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των ζώων.

Η παρακάτω επισκόπηση θα επισημάνει ορισμένους τρόπους με τους οποίους η διαμόρφωση της νόσου μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαιτητικών θεραπειών.

Ο ρόλος των υδατανθράκων στη ρύθμιση των ασθενειών

Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό συστατικό των διαιτών σε ζώα συντροφιάς και περιλαμβάνονται κυρίως ως πηγή ενέργειας και δομικών στοιχείων για άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μη απαραίτητα αμινοξέα, γλυκοπρωτεΐνες και γλυκολιπίδια. Παρόλο που γενικά τα ζώα συντροφιάς έχουν ελάχιστη ή μη απαίτηση για τους υδατάνθρακες, κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης ή υψηλής ενεργειακής ανάγκης (π.χ. κύηση, γαλουχία, έντονη άσκηση, διάφορες ασθένειες) επαρκείς διατροφικοί υδατάνθρακες ή πρόδρομοι της γλυκόζης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μεταβολικών διεργασιών.

Παρά τις χαμηλές απαιτήσεις για τους υδατάνθρακες, τα ζώα συντροφιάς είναι σε θέση να αφομοιώσουν αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες. Ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση αμφισβητώντας τα πλεονεκτήματα της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για ζώα συντροφιάς, λείπουν οριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν μια επιβλαβή επίδραση της τροφής που περιέχει υψηλή ποσότητα από  υδατάνθρακες.

Παρ 'όλα αυτά, κάτω από ορισμένες συνθήκες, η μείωση των υδατανθράκων στις δίαιτες μπορεί να προσφέρει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι νεώτερες διατροφικές στρατηγικές που στοχεύουν στη βελτίωση της μακροχρόνιας διαχείρισης των γάτων με σακχαρώδη διαβήτη. Η διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνει τη μείωση της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες υπέρ της πρωτεΐνης.

Η διαιτητική ίνα, μια άλλη μορφή υδατανθράκων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διαχείριση διαφόρων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών διαταραχών και της παχυσαρκίας. Η πρωταρχική λειτουργία και το όφελος των διαιτητικών ινών είναι η αύξηση του όγκου και της περιεκτικότητας σε νερό μέσα στο έντερο. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν και αποκαθιστούν τη κανονική λειτουργία του εντέρου και στους σκύλους και στις γάτες.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα ορισμένων τύπων φυτικών ινών περιλαμβάνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας μέσω βακτηριακής ζύμωσης. Αυτά τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του βλεννογόνου του κόλου του εντέρου για την ενέργεια. Επομένως, οι ζυμώσιμες ίνες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε συνθήκες που αφορούν το παχύ έντερο. Η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας επίσης μειώνει το pΗ του παχέος εντέρου, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη μη παθογόνων βακτηριδίων και αυξάνοντας την αντίσταση του εντέρου στον αποικισμό με παθογόνα βακτήρια.

Τα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα που περιέχουν βραδέως ζυμώσιμες ίνες (π.χ. κυτταρίνη, ) υποστηρίζονται για τη διαχείριση παχύσαρκων ζώων για πολλά χρόνια. Η προσθήκη ινών βοηθά στην αραίωση της θερμιδικής πυκνότητας των τροφίμων καθώς και στην αύξηση του όγκου στο στομάχι και στο έντερο και θεωρητικά συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με τις επιδράσεις των διαιτητικών ινών στο κορεσμό σε σκύλους και είναι πιθανό ότι οι ίνες θα αυξήσουν την κορεσμό σε μερικούς, αλλά όχι σε όλους τους σκύλους. Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχει υποστηριχθεί επίσης για τη διαχείριση των ζώων με σακχαρώδη διαβήτη. Τόσο βραδέως όσο και ταχέως ζυμώσιμοι τύποι ινών έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων  γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικά ζώα. Η χορήγηση τροφών με μέτριες ποσότητες ινών έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο σε σκύλους και γάτες. Παρόλο που οι ίνες φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο, δεν μειώνουν αναγκαστικά τις ανάγκες σε ινσουλίνη αυτών των ασθενών.

Σε ασθενείς με ηπατική νόσο (ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο για ηπατική εγκεφαλοπάθεια ), τα τρόφιμα με αυξημένες διαιτητικές ίνες μπορεί να είναι επωφελή επειδή οι ίνες μειώνουν τη διαθεσιμότητα και την παραγωγή αζωτούχων αποβλήτων στο παχύ έντερο, την κύρια περιοχή παραγωγής αμμωνίας. Αυξημένες ποσότητες ζυμώσιμων ινών ενθαρρύνουν τη σταθεροποίηση του αζώτου από τα εντερικά βακτήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων αζωτούχων ουσιών που είναι διαθέσιμες για απορρόφηση. Η αυξημένη ποσότητα φυτικής ίνας πιστεύεται επίσης ότι δεσμεύει επιβλαβή χολικά οξέα, ενδοτοξίνες και άλλα βακτηριακά προϊόντα. Η ζύμωση των ινών μειώνει επίσης το κολονικό pΗ, περιορίζοντας έτσι την απορρόφηση της αμμωνίας.

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη ρύθμιση των ασθενειών

Η πρωτεΐνη  είναι ένα απολύτως ζωτικό συστατικό της διατροφής, καθώς τα αμινοξέα που προέρχονται από την πέψη των πρωτεϊνών χρησιμεύουν ως πρόδρομοι για πολλές δομικές πρωτεΐνες, ένζυμα, ορμόνες και ανοσοσφαιρίνες.

Τα αμινοξέα χρησιμεύουν επίσης ως πηγή ενέργειας για διάφορους τύπους κυττάρων. Η διατροφή των ζώων με δίαιτα με ανεπάρκεια σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο αζώτου, να προωθήσει τον υποσιτισμό και ακόμη να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις (π.χ. καρδιακή μυοπάθεια που προκαλείται από ανεπάρκεια ταυρίνης).

Σε ορισμένες ασθένειες υπάρχει επίσης αύξηση στις πρωτεϊνικές απαιτήσεις. Ασθένειες όπως η σηπτική περιτονίτιδα, η οξεία παγκρεατίτιδα, τα εγκαύματα , η ενεργειακή ανεπάρκεια απαιτούν διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου απαιτείται περιορισμός πρωτεϊνών προκειμένου να βελτιωθούν τα κλινικά σημεία και ακόμη να βελτιωθεί η επιβίωση. Ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια μπορεί να βελτιωθούν όταν διατρέφονται με δίαιτες με μειωμένη περιεκτικότητα πρωτεϊνών.

Στην περίπτωση της χρόνιας νεφρικής νόσου ο περιορισμός των πρωτεϊνών και του φωσφόρου έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την επιβίωση και στους σκύλους και στις γάτες. Τα ζώα με νεφροπάθειες που έχουν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τον περιορισμό της πρωτεΐνης καθώς ο βαθμός πρωτεϊνουρίας μειώνεται. Η πρωτεϊνουρία μειώνεται και η αλβουμίνη του αίματος διατηρείται.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται με αυξανόμενη επιτυχία στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη σε γάτες (με ταυτόχρονη μείωση των υδατανθράκων) και την παχυσαρκία τόσο στις γάτες όσο και στους σκύλους. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη σε διαβητικές γάτες και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αναστροφή σε μη διαβητική κατάσταση (έως 40% των περιπτώσεων). Τα παχύσαρκα ζώα που τρέφονται με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι χάνουν βάρος και διατηρούν συμπαγή την μυϊκή μάζα του σώματος. Η πρωτεΐνη πιστεύεται ότι προάγει την κορεσμό και ρυθμίζει το μεταβολισμό, διευκολύνοντας έτσι την απώλεια βάρους. Επιπλέον, τα αμινοξέα όπως η λυσίνη και η καρνιτίνη έχουν επίσης αναγνωριστεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας του σώματος.

Ο ρόλος των λιπιδίων στη ρύθμιση των ασθενειών

Δεδομένου ότι η φλεγμονή παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, ο χειρισμός της φλεγμονώδους αντίδρασης με την αλλαγή της σύνθεσης της τροφής έχει καταστεί σημαντικός στόχος της θεραπείας.

Ισχυρά προφλεγμονώδη εικοσανοειδή, λευκοτριένια και θρομβοξάνη παράγονται από τον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος (ΑΑ),ενός πολυακόρεστου λιπαρού οξέος (δηλαδή ωμέγα-6 λιπαρά οξέά).

Η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις μεμβράνες των κυττάρων .Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αναγνωριστεί ότι αυξάνουν τη νεφρική ροή του αίματος, βελτιώνουν τον ρυθμό σπειραματικής διήθησης, μειώνουν τη συστηματική υπέρταση και μεταβάλλουν ευνοϊκά τη δραστικότητα των λευκοκυττάρων και την παραγωγή κυτοκίνης. Αυτά τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα στη διαχείριση της χρόνιας νεφροπάθειας.

Δίαιτα σχεδιασμένη για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας  συμπληρώνεται επίσης με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι χρήσιμα στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Στη ρύθμιση των καρδιακών παθήσεων, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών, βελτιώνουν την καρδιακή καχεξία και μειώνουν δραματικά ορισμένους τύπους αρρυθμιών. Άλλες καταστάσεις που πιστεύεται ότι ωφελούνται από τη συμπλήρωση της τροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν δερματολογικές παθήσεις, δυσλιπιδαιμίες και ορισμένους καρκίνους.

Περίληψη

Είναι σαφές ότι τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο σε διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς. Η συμπλήρωση ορισμένων θρεπτικών ουσιών, καθώς και ο περιορισμός  άλλων μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση και τη διαχείριση πολλών διαταραχών. Διεξάγονται περαιτέρω έρευνες για την ανάπτυξη και άλλων δυνητικά χρήσιμων στρατηγικών διατροφικής προσέγγισης.

Διαιτητική Δίαιτα Για Γρήγορη Ανάρρωση

Διαιτητική Δίαιτα Για Γρήγορη Ανάρρωση
 
Όταν τα ζώα συντροφιάς δεν σιτίζονται λόγω σοβαρών ασθενειών χρειαζόμαστε μια πλήρη διαιτητική τροφή για την υποστήριξη του οργανισμού. Η  διαιτητική τροφή για γρήγορη ανάρρωση και αποκατάσταση πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
 1. Υψηλή ενέργεια
 2. Υψηλής ποιότητας βασικά θρεπτικά συστατικά
 3. Εξαιρετικά εύπεπτα συστατικά
 • Η αυξημένη πρωτεΐνη (υψηλής βιολογικής αξίας) → αντικαθιστά την άπαχη σωματική μάζα και διατηρεί τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 
 • Το αυξημένο λίπος → αυξάνει τη διατροφική ενέργεια → διατηρεί την άπαχη σωματική μάζα (εάν υπάρχει μειωμένη όρεξη). 
 • Τα  αυξημένα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας → υποστηρίζουν τη σύνθεση των πρωτεϊνών. 
 • Η αυξημένη αργινίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε → βοηθούν στην επούλωση των πληγών, στην ανοσοενίσχυση ,στην σύνθεση των ιστών.
 • Η αυξημένη γλουταμίνη → υποστηρίζει τη λειτουργία των εντεροκυττάρων, αποτρέπει τη βακτηριακή ανισσοροπία.
 • Οι  αυξημένες υδατοδιαλυτές βιταμίνες → αντικαθιστούν την απώλεια λόγω διούρησης. 
 • Τα αυξημένα λιπαρά οξέα / πολτός τεύτλων →επαυξάνουν την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα.
Ενδείξεις
 1. Αδυναμία
 2. Ανορεξία
 3. Καχεξία

Οδός χορήγησης

 1. Από το στόμα.
 2. Με διασωλήνωση: ρινογαστρική, νεοπροσωματική διασωλήνωση, φαρυγγοστομία, γαστροστομία.

Διάρκεια της σίτισης 

Ξεκινήστε το συντομότερο δυνατόν, συνεχίζοντας έως ότου επανέλθει η φυσιολογική όρεξη (+/- σωματικό βάρος). 
 
Αντενδείξεις 
 1. Εάν υπάρχει δυσανεξία στο λίπος (π.χ. οξεία παγκρεατίτιδα)
 2. Σε  χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 3. Σε  χρόνια ηπατική νόσο

Διαιτητικά προϊόντα για ανάρρωση

Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά παρασκευάσματα τα οποία είναι εξειδικευμένα για να υποστηρίζουν τον οργανισμό όταν δεν σιτίζεται. Μία  πλήρης διαιτητική τροφή για την υποστήριξη του οργανισμού των ζώων συντροφιάς όταν δεν σιτίζονται λόγω σοβαρών ασθενειών είναι το διατροφικό προϊόν ONLY DIET. Τα συστατικά που περιέχει το ONLY DIET έχουν επιλεχθεί με βάση τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, ενισχύουν τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και προάγουν την ευζωία των ζώων συντροφιάς που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Είναι μία δίαιτα ειδικής σύνθεσης η οποία βασίζεται σε υδρολυμένη πρωτεϊνη κοτόπουλου και περιορίζει την παροχή ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες.
 
Η διατροφή ONLY DIET προσφέρει στον οργανισμό:
 1. 55% των θερμίδων από πρωτεΐνες (πεπτικότητα min. 90%) και 35% των θερμίδων από λίπος
 2. Πολύ μικρή ποσότητα υδατανθράκων

Διάρροια Λόγω Διατροφής

Διάρροια Λόγω Διατροφής
 
Αιτιολογία
 1. Ξαφνική αλλαγή στη διατροφή
 2. Κατάποση μολυσμένων / ακατάλληλα μαγειρεμένων τροφίμων
 3. Διατροφή χαμηλής ποιότητας
 4. Υπερβολικό τάισμα
 5. Διατροφική υπερευαισθησία, αλλά είναι δύσκολο να διαγνωστεί οριστικά 
 6. Αδυναμία πέψης / απορρόφησης τροφής
 7. Δυσανεξία στη λακτόζη
 8. Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες
 9. Αγελαδινό γάλα
 10. Πρωτεΐνες βόειου κρέατος και  δημητριακά
 
Συμπτώματα
 1. Οξεία υδαρής διάρροια
 2. Η διάρροια (χρόνια ή διαλείπουσα) μπορεί να είναι αιμορραγική 
 3. Απώλεια βάρους
 4. Έμετος
 5. Κνησμός 
 6. Λήθαργος 
 7. Κοιλιακό άλγος
Παθοφυσιολογία 
 • Η ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση στον εντερικό βλεννογόνο → δυσλειτουργία της λακτόζης → οσμωτική διάρροια. 
 • Η κατάποση τοξινών από χαλασμένη τροφή → φλεγμονή εντέρου και  διάρροια.
 • Η  τροφική αλλεργία → φλεγμονή του εντέρου + ατροφία του βλεννογόνου → δυσλειτουργία.
 • Η διατροφική δυσανεξία έχει αντίστοιχα αποτελέσματα π.χ. έλλειψη λακτάσης.

Προδιάθεση φυλής 

 1. Irish Setter - ευαισθησία στη γλουτένη. 
 2. Υποψία στο Retriever Retriever
 3. Highland White Terrier
Χρόνος εμφάνισης
Ταχέως, συχνά εντός ωρών από την κατάποση. 
 
Διάγνωση
Η διάγνωση στηρίζεται στα εξής συμπτώματα:
 1. Ιστορικό του πελάτη και συμπτώματα
 2. Οξεία διάρροια
 3. Ιστορικό διατροφικής αλλεργίας
 4. Διατροφική αλλαγή 
 5. Κακής ποιότητας διατροφή
 6. Λήθαργος
 7. Απώλεια βάρους
 8. Κλινικές ενδείξεις με κοιλιακό άλγος
 9. Αφυδάτωση
 10. Κακή κατάσταση σώματος
Διαφορική διάγνωση (να αποκλειστούν οι κάτωθι περιπτώσεις):
 1. Οξεία  διάρροια
 2. Λοίμωξη με παρβοϊό CPV-2
 3. Έντονη παρασίτωση με ασκαρίδες, ειδικά στα κουτάβια
 4. Ασθένεια ροταϊού
 5. Coronavirus
 6. Campylobacter jejuni
 7. Giardia Giardiasis
 8. Σαλμονέλωση
Αιμορραγική διάρροια
 1. Λοίμωξη με παρβοϊό CPV-2
 2. Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα
 3. Νεοπλασία γαστρεντερικού
 4. Σύνδρομο οξείας αιμορραγικής διάρροιας (AHDS)
 5. Πρόβλημα πήξης, π.χ. θρομβοπενία
 6. Ηπατική νόσος
Θεραπεία
Συχνά  απαιτούνται αυτοπεριορισμοί (νηστεία)ή διατροφική προσοχή, π.χ. σωστός διαιτητικός περιορισμός. Μπορεί να χορηγηθεί πόσιμο διάλυμα γλυκόζης και ηλεκτρολύτες. Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και με  υψηλή αφομοιωσιμότητα. Στην οξεία εντερική διαταραχή τα κατοικίδια τρέφονται ελάχιστα και συχνά. Περιορίστε το γάλα από τη διατροφή. Πρέπει να χορηγηθεί διατροφή αποκλεισμού εάν υπάρχει υποκείμενη υπερευαισθησία σε κάποια συστατικά. Εάν η διάρροια συνεχίζεται, χρησιμοποιήστε καολίνη / βισμούθιο. Χορηγήστε προβιοτικά για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά, π.χ. Lactated Ringer's solution. Διαιτητική διατροφή πρέπει να χορηγηθεί σε δυσανεξία σε θρεπτικά συστατικά.
 
Πρόγνωση
 1. Καλή με τον κατάλληλο έλεγχο  
 2. Στα κουτάβια, προσέξτε την αφυδάτωση σε περίπτωση σοβαρής διάρροιας

Σκευάσματα εξειδικευμένα για διατροφική διάρροια
 
 1. Το ENTEROACTIV είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής της σειράς ACTIVET για ζώα συντροφιάς. Η συνεργική δράση των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, υποστηρίζει τη σωστή γαστρεντερική λειτουργία και προάγει την αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας στα ζώα συντροφιάς. Το προϊόν υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως προστατευτικός παράγοντας κατά του οξειδωτικού στρες. Το L-γλουταμινικό οξύ είναι πηγή ενέργειας για τα εντεροκύτταρα. Η ινουλίνη (πρεβιοτικό) και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS) υποστηρίζουν την ανάπτυξη, την αναγέννηση, την αποκατάσταση και την διατήρηση της ωφέλιμης εντερικής μικροχλωρίδας. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 2. Το RECOVERYACTIV είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο δημιουργήθηκε από  κτηνιάτρους–διατροφολόγους με πρότυπο τα συμπληρώματα διατροφής για τους επαγγελματίες αθλητές. Η υψηλής ποιότητας  υδρολυμένη  πρωτεΐνη πουλερικών, που χρησιμοποιείται, χαρακτηρίζεται από βιολογική αξία BV = 56% και πραγματική πεπτικότητα TD = 100%. Το RECOVERYACTIV χορηγείται για τη διατροφική αποκατάσταση του οργανισμού  κατά τη περίοδο της ανάρρωσης των ζώων συντροφιάς. Η μοναδική σύνθεσή του επιταχύνει την αποκατάσταση του οργανισμού, αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή, προάγει την υγεία, χτίζει τους μυς και ενισχύει τις αρθρώσεις.

Ηπατική Ανεπάρκεια & Διατροφή

Ηπατική Ανεπάρκεια & Διατροφή
 
Παθοφυσιολογία 
 1. Η  χρόνια ηπατίτιδα , οι κληρονομικές πορτοσυστημικές διακλαδώσεις, η σύγχρονη λιθοσυσσωματική παράκαμψη (CPSS) και οι όγκοι  περιλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της πρωτογενούς ασθένειας του ήπατος του σκύλου.
 2. Το ήπαρ επηρεάζεται επίσης δευτερογενώς από πολλές άλλες ασθένειες, όπως η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και  η  αναιμία - αποκαλούμενη αντιδραστική ηπατίτιδα, η οποία αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των ηπατικών νόσων του σκύλου.
  1. Ορισμένες φυλές σκύλων (π.χ.  West Highland White Terriers, Skye terriers, Dalmatians, Doberman pinschers και Labradors) μπορεί να έχουν μεταβολικό ελάττωμα προκαλώντας συσσώρευση χαλκού στο ήπαρ  η οποία σχετίζεται με ηπατοτοξίκωση. 
 3. Πολλοί ασθενείς σκύλοι με ηπατίτιδα μπορεί επίσης να συσσωρεύουν χαλκό στο ήπαρ.
 4. Το ήπαρ έχει πάνω από 1000 λειτουργίες που συμμετέχουν στον μεταβολισμό και στη πέψη και που μπορεί να διαταραχθούν από τη νόσο. 
Διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας 
Η κακή λειτουργία του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και σε ανεπάρκειες βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι στόχοι της διατροφικής θεραπείας των ασθενειών του ήπατος είναι να βοηθήσουν στη διατήρηση των λειτουργιών του και να μειώσουν τα συμπτώματα της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας (μείωση οξειδωτικών βλαβών και μείωση διαταραχών των ηλεκτρολυτών). Η αμμωνία μετατρέπεται σε ουρία στο φυσιολογικό ήπαρ. Όταν η λειτουργία αυτή διαταράσσεται λόγω των ηπατοπαθειών τότε αυξάνεται η αμμωνία στο ήπαρ, συμβάλλοντας στην ηπατική εγκεφαλοπάθεια(ΗΕ).
 
Διατροφικές απαιτήσεις στην ηπατική ανεπάρκεια
 1. Τροφή με υψηλή πεπτικότητα και ενέργεια (θερμίδες) 
 2. Πολύ εύπεπτη και χαμηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνη (16%) για να βοηθήσει στην ηπατική αποκατάσταση. 
 3. Περιορισμένη συγκέντρωση πρωτεΐνης μπορεί να χρειαστεί εάν υπάρχει ηπατική εγκεφαλοπάθεια. 
 4. Οι φυτικές ή γαλακτοκομικές πρωτεΐνες προτιμούνται από το κρέας / ψάρια / πουλερικά εάν υπάρχει ηπατική εγκεφαλοπάθεια. 
 5. Η αυξημένη αναλογία  αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου μπορεί να είναι ευεργετική. 
 6. Ο χαλκός στη τροφή  πρέπει να μειωθεί για να μειωθεί η συσσώρευση του  χαλκού στο ήπαρ.
 7. Ο ψευδάργυρος μπορεί να αυξηθεί για να μειώσει την απορρόφηση του χαλκού από το έντερο.
 8. Η βιταμίνη Κ μπορεί να αυξηθεί για να μειωθεί ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης Κ.
 9. Η L-καρνιτίνη πρέπει να είναι αυξημένη για να βοηθήσει την οξείδωση του λίπους.
 10. Οι διαλυτές ίνες μπορούν να αυξηθούν για να μειώσουν την απορρόφηση της αμμωνίας από το παχύ έντερο. 
 11. Το νάτριο πρέπει να μειωθεί για να μειώσει τον ασκίτη και το οίδημα.
 12. Το κάλιο μπορεί να αυξηθεί. 
 13. Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά πρέπει να αυξηθούν για να μειώσουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα ηπατικά κύτταρα. 
 14. Η οργανική μορφή σεληνίου που παράγεται από Saccaromyces cerevisiae  και η σιλυμαρίνη λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην προστασία των ηπατικών κυττάρων.
Ειδικές εκτιμήσεις
 1. Η δίαιτα που χορηγούμε για την ηπατική νόσο του σκύλου είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά για τις γάτες.
 2. Η δίαιτα χρησιμοποιείται με προσοχή σε έγκυες ή θηλάζουσες σκύλες ή κουτάβια
 3. Για βραχυπρόθεσμη χρήση σε κουτάβια, 100 g τυρί cottage προστιθέμενο στην ημερήσια ποσότητα της ηπατικής τροφής  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των πρωτεϊνών (αν και η διατροφή αυτή δεν είναι ισορροπημένη για την ανάπτυξη του σκύλου και μπορεί να μην είναι επαρκής για μακροχρόνια χρήση, καθώς μπορεί να είναι ανεπαρκής σε ασβέστιο και άλλα μέταλλα ). 
 4. Ορισμένες δίαιτες για τις ασθένειες του ήπατος μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οπότε φροντίστε τους σκύλους με υπερλιπιδαιμία ή παγκρεατίτιδα. 
 5. Μην χρησιμοποιείτε δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για νεφρική νόσο.
Οι ηπατικές δίαιτες που υπάρχουν στο εμπόριο
 1. Brit VD Hepatic (κονσέρβα και ξηρή τροφή)
 2. Hills  l/d  (κονσέρβα και ξηρή τροφή)
 3. Royal Canin Hepatic (κονσέρβα και ξηρή τροφή)
 4. *Purina HA (ξηρή τροφή - δεν έχει σχεδιαστεί για ηπατική νόσο, αλλά είναι μια χορτοφαγική υδρολυμένη διατροφή που μπορεί να μειώσει την ηπατική εγκεφαλοπάθεια σε μερικούς σκύλους). 

Τα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία του ήπατος που υπάρχουν στο εμπόριο
 • Hepatoactiv caps
 • Hepatoactiv plus caps
Τα ανωτέρω συμπληρώματα χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό συνδυασμό εκχυλίσματος αγκινάρας, εκχυλίσματος Silibum Marianum, L-αργινίνης, L- κυστεΐνης και ταυρίνης.  Τα εκχυλίσματα που περιέχονται στα προϊόντα βελτιστοποιούν την λειτουργία των ηπατικών κυττάρων, διεγείρουν την έκκριση της χολής, προάγουν τη σύνθεση  των πρωτεϊνών και συμβάλουν στον σχηματισμό νέων ηπατικών κυττάρων. Το γαϊδουράγκαθο (σιλυμαρίνη) έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, προλαμβάνει την κίρρωση του ήπατος και διεγείρει την παραγωγή νέων ηπατικών κυττάρων. 

Καρδιακή Ανεπάρκεια & Διατροφή

Καρδιακή Ανεπάρκεια & Διατροφή

Η διατροφή, η οποία  έχει ως στόχο την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας σε σκύλους με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ,πρέπει να έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

 1. Μερικώς περιορισμένο νάτριο. Ο σοβαρός περιορισμός του νατρίου σε σκύλους με καρδιακή ανεπάρκεια πιθανόν να μην είναι ευεργετικός λόγω της ενεργοποίησης του μηχανισμού ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης. Η υπονατριαιμία σε σκύλους με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια πολλές φορές σχετίζεται με επιδεινούμενη πρόγνωση της ασθένειας.
 2. Αυξημένη αναλογία καλίου/νατρίου
 3. Αυξημένο μαγνήσιο
 4. Αυξημένες υδατοδιαλυτές βιταμίνες
 5. Αυξημένη ταυρίνη και L-καρνιτίνη
 6. Αυξημένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πως δρα η εξειδικευμένη τροφή (κλινική δίαιτα)

 1. Η μέτρια μείωση του νατρίου και χλωρίου → ελαχιστοποιεί τη διατήρηση του νατρίου και του νερού στον οργανισμό
 2. Η αυξημένη χορήγηση  ενέργειας → μειώνει τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα της καχεξίας
 3. Η επαρκής χορήγηση πρωτεΐνης → μειώνει τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα της σαρκοπενίας
 4. Η  αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες → διορθώνει τις απώλειες αυτών των βιταμίνων λόγω διουρητικής φαρμακευτικής αγωγής ή διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας
 5. Η αυξημένη ταυρίνη → αποτρέπει ορισμένους τύπους καρδιομυοπάθειας, ενισχύει τη μυοκυτταρική λειτουργία και την καρδιακή συσταλτικότητα
 6. Η αυξημένη L-καρνιτίνη → υποστηρίζει την καρδιακή λειτουργία
 7. Η επαρκής περικτικότητα σε μαγνήσιο→ αντισταθμίζει τις απώλειες λόγω διουρητικής φαρμακευτικής αγωγής
 8. Η επαρκής περικτικότητα σε κάλιο → αποτρέπει την υποκαλιαιμία λόγω διούρησης
 9. Η αυξημένη χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ιχθυέλαια) → μειώνει τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα της σαρκοπενίας. (Οι μεγάλες ποσότητες αντενδείκνυνται μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου)

Χορηγείστε μία ποσότητα τροφής τέτοια ώστε να επιτύχετε ή να διατηρήσετε μια καλή  κατάσταση του σώματος. Ο αυστηρός περιορισμός του νατρίου, εάν παρουσιάζονται αυξανόμενα κλινικά  σημεία αποτυχίας της θεραπείας, μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση της νόσου.

 Χρόνος χορήγησης

Η χορήγηση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων σε ασθενείς σκύλους μπορεί τελικά να αυξήσει την συνολική πρόσληψη τροφής και να είναι ευεργετική σε μερικούς σκύλους οι οποίοι είναι λιποβαρείς.

Διάρκεια διατροφής

Η διάρκεια χορήγησης της διαιτητικής διατροφής στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια είναι μακροχρόνια.

Προφυλάξεις- Αντενδείξεις

Δεν χορηγούμε την ειδική αυτή δίαιτα:

 • Σε κουτάβια, και θηλάζουσες θηλυκές
 • Μετά από σοβαρό εμετό και διάρροια (λόγω πιθανής εξάντλησης του νατρίου).
 • Σε παχύσαρκους σκύλους (παρά την καρδιακή ανεπάρκεια). Η διατροφή με λιγότερη ποσότητα κλινικής τροφής για καρδιακά νοσήματα που δεν έχει παρασκευαστεί και για απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες.

Χρήση με προσοχή

Μερικές δίαιτες χωρίς δημητριακά, ειδικά εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια ή ριζικά λαχανικά ή  τροφές με εξωτικά συστατικά (π.χ. βίσωνας, καγκουρό) έχουν συσχετιστεί με μια διατροφική καρδιομυοπάθεια . Η αιτία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Μπορεί να υπάρχει σχέση με την πρόσληψη ταυρίνης ή τη βιοδιαθεσιμότητα της, αλλά δεν έχουν όλοι οι σκύλοι που έχουν εμφανίσει την ασθένεια αυτή χαμηλή ταυρίνη αίματος.


Συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία

Το συμπλήρωμα διατροφής CARDIOACTIV caps για κατοικίδια, έχει επιστημονικά αποδεδειγμένο μηχανισμό στήριξης της καρδιακής λειτουργίας. Η μοναδική σύνθεση του προϊόντος με εξειδικευμένα ενεργά συστατικά συμβάλλει στην άριστη λειτουργία του μυοκαρδίου και του καρδιαγγειακού συστήματος. Το προϊόν είναι εμπλουτισμένο με εκχύλισμα από φλοιό λευκής ιτιάς (10% σαλικυλικά άλατα).

Κολίτιδα

Κολίτιδα

Εισαγωγή

Η κολίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το κόλον του εντέρου παρουσιάζει φλεγμονή. Υπάρχουν πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, των παρασίτων, της υπερανάπτυξης των βακτηρίων του εντέρου, της αλλοιωμένης διατροφής, των τροφικών αλλεργιών και των συνθηκών που προκαλούνται από τον ανοσοποιητικό παράγοντα. Η διάγνωση μπορεί να απαιτεί εξετάσεις κοπράνων, κοιλιακές ακτινογραφίες (ακτίνες Χ), υπερηχογράφημα στην κοιλιά και/ή βιοψία του εντερικού ιστού. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά φάρμακα, συμπληρώματα διαιτητικών ινών, προβιοτικά, ειδική δίαιτα ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τι είναι η κολίτιδα;

Η κολίτιδα είναι η φλεγμονή του παχέος εντέρου, που είναι το τελευταίο τμήμα της πεπτικής οδού. Υπό κανονικές συνθήκες, το κόλον αποθηκεύει παροδικά τα κόπρανα ενώ απορροφά υγρά και θρεπτικά συστατικά. Όταν το κόλον έχει φλεγμονή, αυτές οι λειτουργίες επηρεάζονται. Πρόσθετα υγρά παραμένουν στο κόλον, με αποτέλεσμα τη διάρροια. Η κολίτιδα μπορεί να είναι οξεία, να εμφανίζεται μόνο λίγες ημέρες ή η πάθηση μπορεί να είναι χρόνια και να διαρκεί για μήνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολίτιδας;

Τα συμπτώματα της κολίτιδας περιλαμβάνουν διάρροια με βλέννα και/ή φρέσκο ​​αίμα, δυσκοιλιότητα και ενδεχομένως έμετο. Τα κατοικίδια με κολίτιδα συχνά έχουν διαταραχές στην συχνότητα των κενώσεων. Πολλές φορές συνυπάρχει το αίσθημα της ατελούς κένωσης κατά την αφόδευση, προκαλώντας κάποιους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να πιστεύουν εσφαλμένα ότι το κατοικίδιο ζώο είναι δυσκοίλιο. Ορισμένα κατοικίδια ζώα ενδέχεται να κάνουν εμετό. Παρά τα εν λόγω σημάδια, η απώλεια βάρους, αν συνυπάρχει, συνήθως δεν σχετίζεται με κολίτιδα.

Τι προκαλεί κολίτιδα;

Οξείες μορφές κολίτιδας μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή μετά από αγχωτικές καταστάσεις, όπως η μεταφορά, ο καλλωπισμός ή τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες). Η κολίτιδα μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα κατοικίδια ζώα τρώνε επιτραπέζια τρόφιμα, εισέρχονται στα σκουπίδια ή τρώνε οτιδήποτε δεν είναι μέρος της συνηθισμένης διατροφής τους, συμπεριλαμβανομένων μη ζωϊκών ειδών όπως πετρούλες, πλαστικά και ρούχα. Η κολίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από εντερικά παράσιτα, όπως τα μαστιγοφόρα παράσιτα του εντέρου (τρίχουροι) ή η Giardia, ή από υπερανάπτυξη ορισμένων τύπων βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Οι περισσότερες χρόνιες μορφές κολίτιδας συνδέονται συχνά με αλλεργίες στις  πρωτεΐνες της τροφής ή με τη χρόνια διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Πώς ο κτηνίατρός μου θα διαγνώσει την κολίτιδα;

Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει με μια εξέταση κοπράνων για να ελέγξει για παράσιτα και βακτηριακή υπερανάπτυξη. Μια εξέταση από το ορθό μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για την ανίχνευση στενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν κοπρόσταση. Εάν υπάρχει υποψία ξένου σώματος, συνιστώνται ακτινογραφίες . Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συνιστάται κοιλιακός υπερηχογράφος. Για πιο χρόνιες περιπτώσεις, οι βιοψίες (δείγματα ιστών) του παχέος εντέρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Οι βιοψίες μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά ή με ενδοσκόπηση χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο (ένα μακρύ, στενό σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα στο άκρο). Το ενδοσκόπιο μπορεί να εισαχθεί στο ορθό για να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να αξιολογήσει το ορθό και το παχύ έντερο. Το όργανο περιλαμβάνει μια μικρή λαβή, την οποία ο κτηνίατρός σας μπορεί να καθοδηγήσει, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή, για να πάρει δείγματα ιστών.

Πώς θεραπεύεται η κολίτιδα;

Η θεραπεία για κολίτιδα εξαρτάται από την αιτία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης στα κόπρανα, τα αντιβιοτικά ή τα αντιπαρασιτικά φάρμακα μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζονται για να ξεκαθαρίσουν οξείες περιπτώσεις κολίτιδας. Προβιοτικά (ευεργετικά ζωντανά βακτηρίδια) ή πρεβιοτικά μπορούν να προστεθούν στη δίαιτα για να αποκατασταθεί η μικροβιακή χλωρίδα στον πεπτικό σωλήνα .

Για σκύλους που έχουν φάει σκουπίδια ή επιτραπέζια τρόφιμα, η νηστεία για 24 έως 48 ώρες ή η σίτιση μιας ήπιας δίαιτας μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει ή να εξαλείψει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Στις γάτες δεν πρέπει μα εφαρμόζεται η νηστεία  για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, αλλά μια ήπια δίαιτα είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση. Μόλις το κατοικίδιο ζώο αισθάνεται καλύτερα, μπορείτε να ανακατεύετε σταδιακά την τροφή του ώστε να έχουμε επαναφορά στην κανονική διατροφή. Πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν προχωρήσετε σε νηστεία το κατοικίδιο ζώο σας ή αλλάξετε τη διατροφή. Εάν υπάρχει υποψία ξένου σώματος, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση γιατί η αναμονή λίγων ημερών μπορεί να επιδεινώσει το αποτέλεσμα.

Πολλά κατοικίδια ζώα με κολίτιδα αντιμετωπίζονται με συμπληρώματα διαιτητικών ινών. ΟΙ φυτικές ίνες βοηθούν να δεσμεύεται το πρόσθετο υγρό στο παχύ έντερο και να σταθεροποιούνται τα κόπρανα. Τα κατοικίδια με τροφική αλλεργία μπορεί να απαιτούν υποαλλεργική δίαιτα. Οι σκύλοι και οι γάτες με ανοσολογικά προβλήματα μπορεί να απαιτούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.


Σκευάσματα που αποκαθιστούν την εντερική μικροχλωρίδα

Το ENTEROACTIV είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής της σειράς ACTIVET για ζώα συντροφιάς. Η συνεργική δράση των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, υποστηρίζει τη σωστή γαστρεντερική λειτουργία και προάγει την αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας στα ζώα συντροφιάς. Το προϊόν υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως προστατευτικός παράγοντας κατά του οξειδωτικού στρες.

Ο Ιός Του Έρπητα Της Γάτας (FHV-1)

Ο Ιός Του Έρπητα Της Γάτας (FHV-1)

Ο  ιός του έρπητα της γάτας (FHV-1) είναι πολύ συνηθισμένος στον παγκόσμιο πληθυσμό της γάτας, με ποσοστά έκθεσης μεγαλύτερα από 90%. Προκαλεί τη γρίπη της γάτας και είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες των προβλημάτων των ματιών στις γάτες. Περισσότερο από το 80% των γατών που εκτίθενται σε FHV-1 γίνονται φορείς δια βίου και περίπου οι μισές από αυτές τις γάτες θα αναπτύξουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται σε περιόδους πίεσης και στρες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ασθένεια επανενεργοποιημένης μόλυνσης της γάτας από τον ιό FHV-1.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης από το FHV-1;

Τα συμπτώματα της μόλυνσης τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία της γάτας:

Νεαρές γάτες:

Οι έφηβες ή οι νεαρές ενήλικες γάτες συνήθως αναπτύσσουν πρωτογενή νόσο. Εμφανίζονται σημάδια γρίπης (φτάρνισμα, ρινικό έκκριμα), μαζί με επιπεφυκίτιδα (επώδυνη φλεγμονή, κολλώδη μάτια με αυξημένες εκκρίσεις). Οι προσβεβλημένες γάτες μπορούν επίσης να αναπτύξουν επώδυνα έλκη κερατοειδούς.

Η ασθένεια της επανενεργοποιημένης μόλυνσης(ενήλικες γάτες):

Η ασθένεια της επανενεργοποιημένης μόλυνσης από FHV-1 αναπτύσσεται σε μεγαλύτερες ηλικιακά γάτες όταν ο αδρανής ιός επανενεργοποιείται από ένα λανθάνον στάδιο στο οποίο βρίσκεται εντός του οργανισμού. Αυτές οι γάτες δεν εμφανίζουν συνήθως τα συμπτώματα γρίπης της γάτας. Αντίθετα, τα κύρια συμπτώματα είναι η υποτροπιάζουσα επιπεφυκίτιδα, η φλεγμονή του κερατοειδούς, η έξαψη και οι εκκρίσεις από τα μάτια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της «έξαρσης» και τα οποία συχνά αναπτύσσονται μετά από μια περίοδο άγχους. Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί το άγχος σε μερικές γάτες, αλλά οι συνήθεις παράγοντες άγχους περιλαμβάνουν την πρόσφατη μετακίνηση της γάτας (π.χ.kennel), τη μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή την εισαγωγή ενός νέου κατοικίδιου (ή μωρού) στο νοικοκυριό. Ορισμένες  γάτες μεγαλύτερης ηλικίας αναπτύσσουν μια χαμηλού βαθμού αλλά προοδευτική φλεγμονή του κερατοειδούς λόγω της επίμονης μόλυνσης με FHV-1. Αυτό συχνά δεν είναι επώδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει σταδιακή χειροτέρευση της όρασης καθώς ο κερατοειδής γίνεται πιο θολός, παραμορφωμένος και με ουλές. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται στρωματική κερατίτιδα, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Πώς διαγιγνώσκεται η FHV-1;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμφάνιση ενός ειδικού τύπου έλκους του κερατοειδούς, που ονομάζεται δενδριτικό έλκος, αρκεί για να επιτρέψει μια κλινική διάγνωση της FHV-1. Σε άλλες περιπτώσεις, η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά (τα προς εξέταση μάκτρα μπορούν να ληφθούν από την επιφάνεια του ματιού ή / και από τον λαιμό).

Πώς θεραπεύεται η FHV-1;

Δεν είναι δυνατή η εξάλειψη της FHV-1 από τις μολυσμένες γάτες αλλά μπορούμε να θεραπεύσουμε τα κλινικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μόλυνση.

Οι αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες δεν θεραπεύουν την ιογενή λοίμωξη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων.

Οι αντιϊικές σταγόνες/αλοιφές χορηγούνται συνήθως όταν υπάρχει έλκος του κερατοειδούς ή οξεία επιπεφυκίτιδα. Αυτές πρέπει να εφαρμόζονται 4-6 φορές ημερησίως μέχρι να επουλωθούν τα έλκη.

Τα αντιϊικά δισκία,  μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά. Αυτά συχνά χορηγούνται εάν είναι δύσκολο για τον ιδιοκτήτη να εφαρμόζει συχνές οφθαλμικές σταγόνες. Μια θεραπεία 2-3 εβδομάδων είναι συνήθως απαραίτητη.

Άλλες θεραπείες που συστήνονται είναι η χρήση οφθαλμικών σταγόνων  ιντερφερόνης και η χορήγηση δισκίων ή καψουλών  L-λυσίνης.

Μειώστε το άγχος.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ιός επανενεργοποιείται κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, οπότε αν τα επίπεδα στρες μπορούν να μειωθούν τότε το ανοσοποιητικό σύστημα  είναι σε θέση να ξεπεράσει τη νόσο και να αναγκάσει τον ιό να επιστρέψει στην αδρανοποιημένη του κατάσταση. Ο εντοπισμός και η μείωση του στρες και της πίεσης στις γάτες δεν είναι πάντα εύκολος. Προσπαθήστε να μειώσετε ή να εξαλείψετε όλους τους γνωστούς παράγοντες πίεσης (βλέπε παραπάνω) και ίσως να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αφιερώσετε κάποιο επιπλέον χρόνο τα βράδια για μια αγκαλιά ή έναν καλλωπισμό.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τα εμβολιακά σχήματα που εφαρμόζονται στις γάτες για να αντιμετωπισθούν οι κυριότερες ασθένειες των γατών περιέχουν και τον εμβολιασμό εναντίον του ιού FHV-1. Ο κτηνίατρος σας θα σας ενημερώσει και θα εφαρμόσει το καλύτερο εμβολιακό σχήμα βάσει και των επιδημιολογικών ερευνών.


Το προϊόν  Antiactiv FHV-1, με δραστική ουσία την L-λυσίνη, σε ανοιγόμενες κάψουλες, ενδείκνυται ως υποστήριξη στη συνήθη θεραπεία εναντίον των λοιμώξεων των προερχόμενων από τον ερπητοϊό της γάτας (FHV-1). Χορηγείται σε γάτες οποιασδήποτε ηλικίας. Για αποτελεσματικότερη χρήση, προτείνεται η χορήγησή του όσο το δυνατό νωρίτερα, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη θεραπεία που δίνεται σε γατάκια που έχουν προσβληθεί από τον ιό FHV-1 και παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα. Έχει επίσης θετική επίδραση όσον αφορά τη μείωση του επιπέδου και της συχνότητας επανεμφάνισης τους είτε από μόνο του είτε σε συνδυασμό με συγκεκριμένες θεραπείες.

Οφθαλμική Εξέταση Κατοικίδιου Ζώου

Οφθαλμική Εξέταση Κατοικίδιου Ζώου

Μια οφθαλμική εξέταση είναι μια εμπεριστατωμένη εξέταση των ματιών του κατοικίδιου ζώου και των γύρω από τα μάτια  ιστών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον κτηνίατρό σας ή από έναν κτηνίατρο- οφθαλμίατρο. Είναι μη επεμβατική ενέργεια και είναι ανώδυνη για το κατοικίδιο ζώο σας.

Γιατί θα πρέπει να εξεταστούν τα μάτια του κατοικίδιου ζώου μου ;

Τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας πρέπει να εξετάζονται ως μέρος μιας κανονικής εξέτασης ρουτίνας. Ωστόσο, απαιτούνται λεπτομερέστεροι έλεγχοι εάν:

 1. Υπάρχει μια ανώμαλη εμφάνιση σε ένα ή και στα δύο μάτια
 2. Το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια πόνου, όπως το κράτημα ενός ματιού κλειστό ή τρίψιμο των ματιών
 3. Υποπτεύεστε ότι το κατοικίδιό σας αντιμετωπίζει αλλαγές στην όραση
 4. Έχει συμβεί βλάβη στα μάτια

Πώς θα εξετάσει ο κτηνίατρος τα μάτια του κατοικίδιου ζώου μου;

Μια οφθαλμική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εξετάσεις. Αυτά τα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβλημάτων στα μάτια ή να εντοπίσουν τις υποκείμενες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια. Το είδος των δοκιμών που εκτελούνται εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος των ματιών του κατοικίδιου ζώου σας. Οι πιο συνηθισμένες δοκιμές περιγράφονται παρακάτω.

Η εξέταση των ματιών συχνά αρχίζει με μια αξιολόγηση της όρασης του κατοικίδιου ζώου. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει πώς το κατοικίδιο ζώο κινείται γύρω- γύρω στο  δωμάτιο ή αν ακολουθεί μια μπάλα από βαμβάκι όταν πετιέται κοντά στα μάτια. Μια δοκιμή απειλής μπορεί επίσης να διεξαχθεί για να δει εάν το κατοικίδιο ζώο ανοιγοκλείνει τα μάτια όταν ένα δάκτυλο κινείται προς τα εμπρός, αλλά χωρίς να αγγίζει το μάτι.

Μια δοκιμασία αντανακλαστικού ελαφρού φωτός χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του αμφιβληστροειδούς, των μυών που ελέγχουν την ίριδα (το έγχρωμο τμήμα του ματιού), των νεύρων και του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει την απεικόνιση. Ο κτηνίατρος θα λάμψει ένα έντονο φως σε κάθε μάτι και θα αξιολογήσει και τα δύο μάτια για τη συστολή τους.

Μπορεί να εκτελεστεί η δοκιμή δακρύων Schirmer εάν ο κτηνίατρός σας ανησυχεί για την μικρή παραγωγή δακρύων. Μία μικρή λωρίδα χαρτιού τοποθετείται σε κάθε κάτω βλέφαρο και κρατιέται στη θέση της για 60 δευτερόλεπτα. Αυτή η δοκιμή θα βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν το κατοικίδιο ζώο σας παράγει αρκετά δάκρυα για να λιπαίνει σωστά το μάτι.

Η εξέταση επίσης περιλαμβάνει λεπτομερή αξιολόγηση των εξωτερικών οφθαλμικών δομών, συμπεριλαμβανομένων των ιστών γύρω από τα μάτια, των βλεφάρων, του δακρυϊκού πόρου όπου τα δάκρυα εκρέουν από τα μάτια και των εγκεφαλικών νεύρων που επηρεάζουν τα μάτια. Ταυτόχρονα, το μάτι θα ελεγχθεί για φλεγμονή και λοίμωξη, καθώς και για ξένα σώματα και ασυνήθιστες εκκρίσεις. Ο φακός του ματιού θα εξεταστεί επίσης για σημεία καταρράκτη.

Τα κατοικίδια ζώα συχνά τραυματίζουν κατά λάθος τον κερατοειδή (το διαυγές στρώμα στο μπροστινό μέρος του ματιού). Αυτές οι επώδυνες εκδορές ή έλκη δεν είναι πάντοτε ορατά με γυμνό μάτι, οπότε ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει δοκιμασία χρώσης με φλουορεσεϊνη. Μια μικρή ποσότητα πράσινης χρωστικής τοποθετείται στο μάτι και κάθε ελάττωμα του κερατοειδούς θα χρωματιστεί, εμφανίζοντας τη θέση και το μέγεθος της βλάβης.

Μια άλλη οδυνηρή κατάσταση για τα κατοικίδια ζώα είναι το γλαύκωμα (υψηλή πίεση των ματιών που προκαλείται από ακατάλληλη αποστράγγιση των υγρών στο μάτι). Ορισμένες φυλές και ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, σχετίζονται με το γλαύκωμα.

Πριν από τη δοκιμή μέτρησης της πίεσης των ματιών, ο κτηνίατρος θα τοποθετήσει πρώτα μερικές σταγόνες στο μάτι για να υγράνει την επιφάνεια του ματιού. Ο κτηνίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα όργανο που μοιάζει με ένα στυλό για να αγγίξει απαλά την επιφάνεια του ματιού. Αυτό το όργανο παρέχει μια ανάγνωση της πίεσης των ματιών. Η υψηλή πίεση είναι ένα σημάδι γλαυκώματος, ενώ η χαμηλή πίεση μπορεί να είναι ένα σημάδι της ραγοειδίτιδας (φλεγμονή ενός εσωτερικού στρώματος του ματιού).

Η οφθαλμική εξέταση περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή εξέταση της  βάσης του ματιού (πίσω μέρος του ματιού). Μερικές σταγόνες θα τοποθετηθούν στα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας για να διευρυνθούν οι κόρες του ματιού. Μπορεί να χρειαστούν 15-30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι σταγόνες. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει έπειτα το εσωτερικό του ματιού, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, των αιμοφόρων αγγείων και του οπτικού νεύρου.

Συνεπώς, αν παρατηρήσετε κάποια ανωμαλία στα μάτια ή την όραση του κατοικίδιου ζώου σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Πολλές οφθαλμικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά επώδυνες ή θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια της όρασης. Μια εξέταση των ματιών θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος, έτσι ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να λάβει σωστή θεραπεία και να επέλθει ανακούφιση του πόνου το συντομότερο δυνατό.


Κτηνιατρικό σκεύασμα για τα μάτια

Το OPTHALMOACTIV σε σταγόνες αποτρέπει την ξηρότητα των οφθαλμών, έχει καθαριστική δράση (απομάκρυνση αλλεργιογόνων και σωματιδίων σκόνης από το μάτι) και ενυδατώνει τον οφθαλμό. Τα συστατικά του προϊόντος έχουν καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και αποσυμφορητικές ιδιότητες. Το προϊόν περιέχει υψηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό άλας (1700 kDa) και φυσική λιπιδική ουσία PEA (παλμιτοϋλαιθανολαμίδιο).

Περιοδοντίτιδα Των Σκύλων & Πρόληψη

Περιοδοντίτιδα Των Σκύλων & Πρόληψη

Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει την περιοχή γύρω από τα δόντια και τελικά  οδηγεί σε απώλεια των δοντιών. Μπορείτε να  αποφύγετε αυτό το πρόβλημα με το βούρτσισμα των δοντιών των σκύλων σας, με τη χρήση στοματικών διαλυμάτων και εξιδεικευμένων οδοντικών σνακς. Τα δόντια των σκύλων σας αξίζουν την ίδια φροντίδα με τη δική σας!

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;

Το περιοδόντιο είναι η δομή που περιβάλλει και στηρίζει το δόντι. Περιλαμβάνει τον περιοδοντικό σύνδεσμο - ο οποίος κρατάει το δόντι στην υποδοχή - και τα ούλα. Στην περιοδοντική νόσο, ολόκληρος ή μέρος του περιοδοντικού συνδέσμου καταστρέφεται και τα ούλα υποχωρούν.

Γιατί οι σκύλοι εμφανίζουν περιοδοντική νόσο;

Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των σκύλων άνω των τεσσάρων ετών εμφανίζουν περιοδοντική νόσο. Ξεκινά με το σχηματισμό πλάκας( το διαφανές συγκολλητικό υγρό που αποτελείται από πρωτεΐνες, αποστειρωμένα κύτταρα και βακτήρια που αφαιρούμε καθαρίζοντας τα δόντια μας). Η πλάκα αρχίζει να σχηματίζεται δώδεκα ώρες μετά τον καθαρισμό της οδοντοστοιχίας και, αν δεν αφαιρεθεί, αντιδρά με τα μεταλλικά άλατα της τροφής για να σχηματίσει σκληρή πέτρα (οδοντική πέτρα). Η οδοντική πέτρα ερεθίζει τα ούλα, αλλάζει την οξεοβασική ισορροπία (ph) του στόματος προς το αλκαλικό  και επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν. Τα υποπροϊόντα αυτών των βακτηριδίων "τρώνε" το περιοδόντιο του δοντιού οδηγώντας τελικά σε απώλεια του.

 • Τα τέσσερα στάδια της περιοδοντικής νόσου
 • Στάδιο 1 (ουλίτιδα) - φλεγμονή και πιθανό πρήξιμο της γραμμής των ούλων.
 • Στάδιο 2 (πρώιμη περιοδοντίτιδα) - το ούλο αιμορραγεί  και παρέχει λιγότερη υποστήριξη στο δόντι.
 • Στάδιο 3 (εγκατεστημένη περιοδοντίτιδα) - το ούλο απομακρύνεται από το δόντι δίνοντας ακόμη λιγότερη υποστήριξη.
 • Στάδιο 4 (προχωρημένη περιοδοντίτιδα) - το δόντι αρχίζει να ταλαντεύεται.

Πώς γίνεται η διάγνωση της περιοδοντικής νόσου;

Οι ακτίνες Χ του εσωτερικού του στόματος των σκύλων δίνουν στον κτηνίατρό σας διάφορες όψεις των δοντιών. Η εξέταση με έναν περιοδοντικό ανιχνευτή ανιχνεύει οποιεσδήποτε αλλαγές στο μαλακό ιστό (περιοδοντικοί θύλακες). Οι ακτίνες Χ δείχνουν περιοχές οστικής απώλειας. Ο περιοδοντικός ανιχνευτής, εκτός από τον εντοπισμό αιμορραγίας από τα ούλα και της φλεγμονής, επιτρέπει τη μέτρηση του βάθους και του σχήματος των θυλάκων.

Πώς θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος;

Κάθε στάδιο της νόσου απαιτεί διαφορετική φροντίδα:

 • Στάδιο 1 (ουλίτιδα) – κτηνιατρικός καθαρισμός των δοντιών και φροντίδα στο σπίτι.
 • Στάδιο 2 & 3 (πρώιμη και εγκατεστημένη περιοδοντίτιδα) - φροντίδα στο σπίτι και εφαρμογή αντιβιοτικής γέλης.
 • Στάδιο 4 (προχωρημένη περιοδοντίτιδα) - αφαίρεση με χειρουργείο των δοντιών ή των ούλων για τη μείωση της περιοδοντικής θήκης.

Πώς προλαμβάνεται η περιοδοντική νόσος;

Α. Βούρτσισμα δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι το κλειδί για την πρόληψη και είναι μια εύκολη διαδικασία για τα περισσότερα μικρά ζώα.

 • Βήμα 1 (επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα σκύλου) - διατίθενται πολλοί τύποι
 • Βήμα 2 (επιλέξτε μια οδοντόκρεμα για σκύλους) – οι καλές οδοντόκρεμες περιέχουν ένζυμα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πλάκας και μπορεί να περιέχουν και φθόριο για να βοηθήσει τον έλεγχο των βακτηριδίων. Μην χρησιμοποιείτε τις οδοντόκρεμες του ανθρώπου επειδή μερικές φορές περιέχουν σόδα, απορρυπαντικά ή αλάτι.
 • Βήμα 3 (τεχνική βουρτσίσματος) - τοποθετήστε την οδοντόκρεμα ανάμεσα στις τρίχες της οδοντόβουρτσας και όχι πάνω τους για να επιτρέψετε στην οδοντόκρεμα να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και για τον μέγιστο δυνατό χρόνο  στα δόντια.
 • Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα δέχονται το βούρτσισμα αν τα προσεγγίσουμε με απαλό τρόπο. Ξεκινήστε όταν είναι νεαρής ηλικίας. Είναι αρκετά εύκολο. Ακόμη και τα μεγαλύτερης ηλικίας κατοικίδια ζώα θα αποδεχτούν τη διαδικασία. Ξεκινήστε αργά, χρησιμοποιώντας αρχικά ένα μαλακό πανί για να σκουπίσετε τα δόντια, εμπρός και πίσω, με τον ίδιο τρόπο που τελικά θα χρησιμοποιήσετε και την οδοντόβουρτσα. Κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα και μετά από περίπου δύο εβδομάδες ο σκύλος σας θα έχει εξοικειωθεί. Στη συνέχεια, πάρτε την οδοντόβουρτσα, βυθίστε την σε ζεστό νερό και ξεκινήστε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες, προσθέτοντας την οδοντόπαστα μόλις το κατοικίδιο ζώο σας έχει δεχτεί αυτό το βούρτσισμα.
 • Τοποθετήστε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας στην άκρη των ούλων όπου συναντιούνται τα δόντια και τα ούλα και στη συνέχεια, μετακινήστε τη βούρτσα με μικρές κυκλικές κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι πιέζετε απαλά τα άκρα των τριχών στην περιοχή γύρω από τη βάση κάθε δοντιού και επίσης στο διάστημα ανάμεσα στα δόντια. Πραγματοποιήστε δέκα μικρές κινήσεις προς τα πίσω και προς τα εμπρός, καλύπτοντας τρία έως τέσσερα δόντια τη φορά. Στη συνέχεια, μετακινήστε τη βούρτσα σε μια νέα θέση. Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στο εξωτερικό των άνω δοντιών.

Συμπέρασμα

Το βούρτσισμα των δοντιών από μικρή ηλικία θα εξασφαλίσει την αποδοχή αυτής της υγιεινής πρακτικής από τον σκύλο σας. Ο σκύλος σας θα συνηθίσει και θα χαρεί να το κάνει. Θα σώσει τον σκύλο σας από τη φθορά, τον πονόδοντο και την απώλεια των δοντιών. Εξίσου σημαντικό, θα αποτρέψει επίσης την κακή αναπνοή που συχνά συνδέεται με την αποσύνθεση των δοντιών.

Β. Χρήση οδοντικών σνακς

Τα οδοντικά σνακς προσφέρουν την ευχαρίστηση ενός σνακ ενώ παράλληλα, λόγω της ειδικής  σύνθεσης τους, προλαμβάνουν τις οδοντικές παθήσεις. Ο  συνδυασμός των δραστικών ουσιών και των βοτάνων με αντιφλεγμονώδη δράση που περιέχονται στα οδοντικά σνακς εξασφαλίζουν καλή στοματική υγιεινή. Η χλωρέλλα, το SHMP, το  γαρύφαλλο και η Βιταμίνη C είναι συστατικά που αποδεδειγμένα προλαμβάνουν τα οδοντικά προβλήματα. Επίσης καλό είναι να προτιμάτε οδοντικά σνακς που έχουν  ένα  ειδικό μοναδικό σχήμα για πιο αποτελεσματικό καθάρισμα των δοντιών.

Γ. Χρήση στοματικών διαλυμάτων

Η χρήση στοματικών διαλυμάτων έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι πολύ πιο εύκολη στην εφαρμογή από τη χρήση της οδοντόβουρτσας. Χορηγούμε καθημερινά ή μερικές ημέρες την εβδομάδα στο πόσιμο νερό των κατοικίδιων μια ποσότητα από το στοματικό διάλυμα.


Το STOMACTIV FRESH είναι ένα  διάλυμα στοματικής υγιεινής για σκύλους και γάτες με ουδέτερο pH, το οποίο μειώνει τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα και  περιοδοντική νόσο.  Συντελεί  στη μείωση της οδοντικής πλάκας, αποτρέπει τη δημιουργία τρυγίας, διατηρεί τα ούλα υγιή, απομακρύνει τα βακτήρια από τα μεσοδόντια διαστήματα και εξουδετερώνει την κακοσμία του στόματος. Το STOMACTIV FRESH περιέχει ψευδάργυρο με τη μορφή γλυκονικού ψευδαργύρου. Ο γλυκονικός ψευδάργυρος που περιέχεται στο STOMACTIV FRESH έχει αντιφλεγμονώδεις και  αντιβακτηριδιακές  ιδιότητες, μειώνει την οδοντική πλάκα και εξουδετερώνει την κακοσμία του στόματος.

Προβλήματα Δέρματος

Προβλήματα Δέρματος

Μια αρκετά μεγάλη ποικιλία δερματικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τους σκύλους και τις γάτες, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, των  βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων και των παρασιτικών μολύνσεων. Τα περισσότερα προβλήματα του δέρματος σε κατοικίδια ζώα είναι θεραπεύσιμα ή διαχειρίσιμα, οπότε αν το κατοικίδιο ζώο σας έχει φαγούρα ή έχει δέρμα που δεν φαίνεται υγιές, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας  για να εξετάσει το κατοικίδιο ζώο σας για να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος.

Ποιες είναι οι αιτίες της δερματικής νόσου;

Μια ευρεία ποικιλία αιτιών στο δέρμα και το τρίχωμα μπορεί να προκαλέσει στο κατοικίδιο ζώο σας  φαγούρα και γρατζουνιές, αλλά ο εντοπισμός του προβλήματος μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολος επειδή πολλά δερματικά προβλήματα  είναι παρόμοια. Επίσης, τα κατοικίδια ζώα μπορεί να έχουν περισσότερες από μία διαταραχές ταυτόχρονα ή μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις που επηρεάζουν τα αυτιά, τα μάτια, την γαστρεντερική οδό ή την αναπνευστική οδό (π.χ. άσθμα) καθώς και το δέρμα, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τη διάγνωση. Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες δερματικών παθήσεων που παρατηρούνται σε γάτες και σκύλους:

 1. Αλλεργικές δερματικές παθήσεις

Η αλλεργική δερματική νόσος αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικόσύστημα του κατοικίδιου σαςπροσβάλλεται από ορισμένες ουσίες (αλλεργιογόνα) προκαλώντας κλινικά συμπτώματα που επηρεάζουν το δέρμα. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προέρχονται από το περιβάλλον, όπως μούχλα, ακάρεα σκόνης ή γύρη φυτών, από παράσιτα ή ακόμη και από τρόφιμα. Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έρθει σε επαφή με αυτά τα αλλεργιογόνα με διάφορους τρόπους:

 1. Άμεση επαφή με το δέρμα.
  1. Τα αλλεργιογόνα που απορροφώνται από το δέρμα, π.χ. χημικά, φυτικά υλικά, φάρμακα ή φυσικά ή τεχνητά υλικά, προκαλούν μια κατάσταση που ονομάζεται ατοπική νόσος. Όταν συνδέεται με τη νόσο του δέρματος, ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα. Η άμεση επαφή είναι η συνηθέστερη οδός έκθεσης αλλεργιογόνου σε αλλεργική δερματική νόσο.
 2. Αναπνοή
  1. Αυτή είναι μια λιγότερο κοινή οδός έκθεσης από την άμεση επαφή, αλλά τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ατοπική νόσο ή ατοπική δερματίτιδα.
 3. Τσιμπήματα εντόμων
  1. Τα κατοικίδια που είναι αλλεργικά σε τσιμπήματα εντόμων μπορούν να αναπτύξουν δερματικές παθήσεις. Η αλλεργία σε ψύλλους είναι το πιο συνηθισμένο παράδειγμα. Τα συστατικά του σάλιου των ψύλλων μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα αλλεργίας από ψύλλους σε ευαίσθητα ζώα όταν αυτά τσιμπηθούν.
 4. Τροφή
  1. Ορισμένες περιπτώσεις αλλεργικής δερματικής ασθένειας σε κατοικίδια ζώα προκαλούνται από  αλλεργία σε  πρωτεΐνη στα τρόφιμα ή στις απολαύσεις(σνακς) του κατοικίδιου ζώου. Ορισμένα κατοικίδια ζώα έχουν ατοπική δερματίτιδα που προκαλείται από τρόφιμα και περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Τα τροφικά αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τροφική αλλεργία (υπερευαισθησία στα τρόφιμα), η οποία συχνά προκαλεί εμετό και διάρροια εκτός από δερματικά προβλήματα.      Η αλλεργική δερματική νόσος προκαλεί φαγούρα και τα κατοικίδια ζώα που ξύνονται υπερβολικά μπορούν να βλάψουν το δέρμα τους. Μερικές φορές,  το ξύσιμο και το δάγκωμα μπορούν να προκαλέσουν δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις, πληγές, ψώρα, τριχόπτωση και άλλα προβλήματα. Η διάγνωση της αλλεργικής δερματικής νόσου είναι πολύ δύσκολη επειδή διάφοροι τύποι αλλεργιών μπορεί να έχουν τα ίδια κλινικά συμπτώματα και η αλλεργική δερματοπάθεια μπορεί να μοιάζει με πολλά άλλα είδη δερματικών προβλημάτων. Ο κτηνίατρός σας θα προσπαθήσει να αποκλείσει άλλους τύπους ερεθισμού του δέρματος πριν κάνει μια διάγνωση αλλεργικής δερματικής νόσου. Στην ιδανική περίπτωση, η θεραπεία της αλλεργικής δερματικής πάθησης συνεπάγεται τη μείωση ή την εξάλειψη της έκθεσης του κατοικίδιου ζώου σας στα αλλεργιογόνα που προκαλούν το πρόβλημα. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο έχει τροφική αλλεργία, μπορεί να συνταγογραφηθεί ειδική διατροφή. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι αλλεργικό στους ψύλλους, ο ασφαλής και αποτελεσματικός έλεγχος των ψύλλων είναι απαραίτητος για τον έλεγχο του προβλήματος. Για τα κατοικίδια ζώα που είναι αλλεργικά σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως χόρτα ή οικιακή σκόνη, ο περιορισμός της έκθεσής τους στα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά αυτό είναι συχνά δύσκολο και συχνά χορηγούνται και εξειδικευμένα φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται δοκιμές αλλεργίας. Εάν τα  αλλεργιογόνα που το κατοικίδιο ζώο είναι ευαίσθητο μπορεί να προσδιοριστούν, τότε μπορεί να παρασκευαστεί  ένας ορός που, όταν χορηγείται στο κατοικίδιο ζώο με ενέσεις, μειώνει την ευαισθησία του κατοικίδιου ζώου στα αλλεργιογόνα με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές, η αιτία ενός αλλεργικού δερματικού προβλήματος δεν μπορεί να προσδιοριστεί αμέσως. Ευτυχώς, ο κτηνίατρός σας μπορεί συχνά να χρησιμοποιήσει φάρμακα για να θεραπεύσει τον κνησμό χωρίς να ανακαλύψει ακριβώς ποιο είναι το αλλεργικό αίτιο στο κατοικίδιο ζώο. Αν και αυτό δεν είναι μια «θεραπεία», το κατοικίδιο ζώο μπορεί να ανακουφιστεί. Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη θεραπεία είναι να αποφευχθεί οτιδήποτε προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.
 1. Βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος
  1. Όλοι οι άνθρωποι (και τα κατοικίδια ζώα) έχουν βακτήρια στο δέρμα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα βακτήρια δεν προκαλούν πρόβλημα. Ωστόσο, εάν το δέρμα είναι κατεστραμμένο, όπως με γρατζουνιές ή είναι ευαίσθητο εξαιτίας μιας άλλης νόσου (για παράδειγμα ορμονικά προβλήματα), μπορεί να αναπτυχθεί βακτηριακή λοίμωξη. Οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος δεν είναι μεταδοτικές σε ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια ζώα. Εντούτοις, μπορούν να προκαλέσουν φλύκταινες, κρούστες, ανοιχτές πληγές και λοιμώξεις που βλάπτουν τα θυλάκια των τριχών (που οδηγούν στην απώλεια τρίχας) και μπορούν να γίνουν σοβαρό ιατρικό ζήτημα για ζώα που έχουν προσβληθεί. Οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος διαγιγνώσκονται συνήθως με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και τη θέση και την εμφάνιση της πληγείσας περιοχής. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να θελήσει να πάρει ένα δείγμα δέρματος για να εξετάσει τα κύτταρα ή να εκτελέσει βακτηριακή καλλιέργεια και ευαισθησία ή άλλες εργαστηριακές δοκιμές για να προσδιορίσει την αιτία του προσβεβλημένου δέρματος και να χορηγήσει την καταλληλότερη θεραπεία. Πολλές βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις έχουν μια υποκείμενη αιτία, όπως παρασιτική μόλυνση, διαταραχή ορμονών ή ανοσοποιητικού συστήματος ή αλλεργία. Εάν η υποκείμενη αιτία δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η λοίμωξη του δέρματος πιθανόν να επιστρέψει. Εκτός από τη θεραπεία για την υποκείμενη αιτία, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν με πολλές μορφές, όπως χάπια, ενέσεις, σαμπουάν, κρέμες, αλοιφές και σπρέι.
 2. Μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος
  1. Ο πιο κοινός μυκητιακός οργανισμός που προκαλεί δερματικά προβλήματα σε κατοικίδια ζώα είναι ο μύκητας που ονομάζεται Malassezia. Η μόλυνση με Malassezia γενικά εμφανίζεται δευτερεύουσα σε ένα άλλο πρόβλημα του δέρματος, όπως αλλεργική δερματική ασθένεια ή βακτηριακή δερματική λοίμωξη. Ευτυχώς, η λοίμωξη από Malassezia μπορεί να θεραπευτεί με διάφορες μεθόδους (συμπεριλαμβανομένων σαμπουάν, κρεμών/αλοιφών και χαπιών). Το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος είναι η επιτυχής διαχείριση της υποκείμενης κατάστασης. Η τριχοφυτίαση δεν είναι παράσιτο, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια  κοινή μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί  κρούστες ,δερματικές αλλοιώσεις και απώλεια τριχώματος. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως επηρεάζει την κεφαλή και τα πόδια. Μερικές φορές η περιοχή της τριχόπτωσης είναι κυκλική, αλλά όχι πάντα. Η διάγνωση γίνεται εύκολα με εξέταση των αλλοιώσεων του δέρματος. Για αυτή τη δοκιμασία, ο κτηνίατρός σας θα απομακρύνει μερικές τρίχες από μια πληγείσα περιοχή και θα τοποθετήσει το δείγμα σε ένα ειδικό υπόστρωμα για να δει αν ο μύκητας θα αναπτυχθεί. Η  τριχοφυτίαση είναι θεραπεύσιμη, συνήθως με ιαματικά λουτρά, αλοιφές/κρέμες ή χάπια, αλλά η πλήρης εκρίζωση της λοίμωξης μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα ή περισσότερο. Η  τριχοφυτίαση  είναι αρκετά μεταδοτική σε ανθρώπους και άλλα κατοικίδια ζώα. Κατά συνέπεια, τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα πρέπει να παραμένουν μακριά από το μολυσμένο κατοικίδιο ζώο κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με το πάσχον ζώο πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
 3. Παρασιτικές ασθένειες του δέρματος
  1. Πολλά παράσιτα μπορούν να προσβάλλουν τους σκύλους και τις γάτες. Μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό από υπερβολικό ξύσιμο και δάγκωμα. Οι ψύλλοι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους. Τα κατοικίδια που είναι αλλεργικά στους ψύλλους μπορεί να ξύνονται υπερβολικά, προκαλώντας ερυθρότητα, τραύματα, φλύκταινες, πληγές και τριχόπτωση στις πληγείσες περιοχές. Άλλα μικρά παράσιτα, όπως τσιμπούρια,  ψείρες και μύγες κοινές ή στάβλου, μπορούν επίσης να ενοχλήσουν τα κατοικίδια ζώα. Για τα περισσότερα από αυτά τα παράσιτα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο  για να  ελέγξει και να προστατεύσει το κατοικίδιο ζώο. Τα ακάρεα  μπορούν να επηρεάσουν τους σκύλους και τις γάτες. Περιλαμβάνουν τα ακάρεα των αυτιών (τα οποία είναι μεταδοτικά μεταξύ των κατοικίδιων ζώων και προκαλούν σοβαρό κνησμό και μολύνσεις των αυτιών), τα σαρκοπικά ακάρεα, τα οποία εκρήγνυνται στο δέρμα, προκαλώντας έντονη φαγούρα και αλλοιώσεις του δέρματος (γνωστά ως ψώρα ή κόκκινη σίκαλη) και είναι μεταδοτικά για τους ανθρώπους  και τα ακάρεα Demodex, τα οποία είναι πιο συνηθισμένα σε σκύλους από ότι στις γάτες και σχετίζονται με φαγούρα, τριχόπτωση και δερματικά προβλήματα. Τα ακάρεα Demodex δεν είναι μεταδοτικά. Οι περισσότερες παρασιτικές ασθένειες του δέρματος μπορούν να διαγνωσθούν μέσω άμεσης αναγνώρισης του παρασίτου (όπως ψύλλοι) ή με την εξέταση μικρών δειγμάτων δέρματος ή υπολειμμάτων υπό μικροσκόπιο για τη διάγνωση του προβλήματος (όπως ακάρεα ή ακάρεα Demodex). Όλες αυτές οι παρασιτικές αιτίες είναι θεραπεύσιμες, οπότε αν το κατοικίδιο ζώο σας έχει κνησμό ή παρατηρείτε οποιεσδήποτε αποτριχωμένες περιοχές ή πληγές δέρματος, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Τα δερματικά προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω είναι τα πιο συνηθισμένα που επηρεάζουν τους σκύλους  και τις γάτες, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως η ανοσοκατασταλτική δερματική νόσος, ο καρκίνος που εμφανίζεται στο δέρμα και τα ενδοκρινικά (ορμονικά) προβλήματα που επηρεάζουν το δέρμα. Οι περισσότερες ασθένειες του δέρματος μπορούν να ελεγχθούν και πολλές μπορούν να θεραπευτούν. Ανεξάρτητα από την αιτία του προβλήματος του δέρματος του κατοικίδιου ζώου σας, πρέπει να μεριμνήσετε για την λύση. Όταν το κάνετε, θα είναι ανακούφιση και για τους δυο σας.

Σιλυμαρίνη Και Προστασία Του Ήπατος

Σιλυμαρίνη Και Προστασία Του Ήπατος

Η υγεία του ήπατος είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί όλα όσα συμβαίνουν στο ήπαρ επηρεάζουν άμεσα πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Ένα υγιές ήπαρ έχει την ικανότητα να αποθηκεύει βιταμίνες, να παράγει χοληστερόλη, να φιλτράρει βακτήρια από το αίμα, να συνθέτει ινωδογόνο και προθρομβίνη, να διασπά τα τοξικά βιοχημικά, να συνθέτει πρωτεΐνες και χολή και να φτιάχνει το γλυκογόνο από τη γλυκόζη. Το ήπαρ έχει ειδικά ένζυμα που χρησιμοποιεί για την αναγέννηση των ιστών. Το ήπαρ έχει την πιο σκληρή δουλειά, αφού καλείται να διασπάσει κάθε χημικό συστατικό που συναντά το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Καθημερινά, φιλτράρει το αίμα, φιλτράρει τα βακτηρίδια, παράγει τη χολή και δημιουργεί διάφορες άλλες ουσίες, όπως οι λιποπρωτεΐνες. Συνώνυμα της σιλυμαρίνης:  Σιλιμίνη, σιλυβινίνη, σιλιβινίνη, εκχύλισμα του φυτού γαϊδουράγκαθου). Η σιλυμαρίνη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής για την προστασία του ήπατος. Η σιλυμαρίνη είναι το ενεργό συστατικό του εκχυλίσματος από το φυτό γαϊδουράγκαθο ( Silybum marianum).  Αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Γιατί χορηγούμε σιλυμαρίνη στη ηπατική ανεπάρκεια;

 1. Έχει  αντιοξειδωτική δράση
 2. Ρυθμίζει τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης
 3. Υποστηρίζει την αναγέννηση του ήπατος (παραγωγή νέων ηπατικών κυττάρων)
 4. Βελτιώνει τη ροή της χολής
 5. Αυξάνει τα επίπεδα της ηπατικής γλουταθειόνης
 6. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
 7. Έχει κυτταροπροστατευτική δράση, ειδικά ηπατοπροστατευτική και νευροπροστατευτική

Ενδείξεις

 1. Διαχείριση κάθε ηπατικής και ηπατοχολικής ασθένειας
 2. Θεραπεία ορισμένων ηπατοτοξικών φαρμάκων και τροφών π.χ. δηλητηρίαση από μανιτάρια
 3. Υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του συνδρόμου της  γνωσιακής  δυσλειτουργίας του σκύλου (CDS)

Διατίθεται σε διάφορα σκευάσματα:

Μασώμενο  δισκίο, δισκίο θρυμματισμού,κάψουλα,σκόνη κλπ.

Δοσολογία

Συνιστάται βασική δόση 6 mg / kg συμπλόκου σιλυβίνης-φωσφατιδυλοχολίνης (SPC).

Προφυλάξεις- Αντενδείξεις

Δεν αναφέρονται.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις .

Άλλες αναφερόμενες αντιδράσεις

Η σιλυμαρίνη είναι καλά ανεκτή, παρόλο που η ήπια γαστρεντερική αναστάτωση είναι πιθανή, όπως συμβαίνει με την έναρξη οποιασδήποτε νέας φαρμακευτικής αγωγής ή δίαιτας.

Σκύλος & Επιπεφυκίτιδα

Σκύλος & Επιπεφυκίτιδα

Εάν ο σκύλος σας έχει φαγούρα στο μάτι ή έχει κόκκινο μάτι ή υπάρχει έκκριση από το μάτι, τότε είναι επιβεβλημένο να ζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή. Ο σκύλος σας  μπορεί να έχει μόλυνση στο μάτι. Πρόβλημα μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα ξένο σώμα (όπως ένα άγανο) που έχει πιαστεί κάτω από το βλέφαρο. Είναι σημαντικό οι ασθένειες του ματιού να υποβάλλονται σε γρήγορη θεραπεία για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη.

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;

Ο επιπεφυκότας είναι η ροζ επιφάνεια που περιβάλλει το βολβό του ματιού. Το τρίτο βλέφαρο είναι ένα επιπλέον προστατευτικό βλέφαρο στον σκύλο και καλύπτεται επίσης από τον επιπεφυκότα. Σε φυσιολογικούς σκύλους ο επιπεφυκότας δεν είναι άμεσα ορατός. Στην επιπεφυκίτιδα αυτή η μεμβράνη φλεγμαίνει και γίνεται κόκκινη και πρησμένη. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας;

Οι σκύλοι με επιπεφυκίτιδα έχουν συνήθως εκκρίσεις από τα μάτια τους. Το έκκριμα μπορεί να είναι καθαρό και υδατόχρωμο ή παχύ και πράσινο / κίτρινου χρώματος. Ο επιπεφυκότας είναι συχνά πιο ορατός και μπορεί να είναι πρησμένος, καλύπτοντας μερικώς το μάτι. Το μάτι ή τα μάτια μπορεί να είναι μισόκλειστα και το τρίτο βλέφαρο είναι πιο εμφανές.

Ποιες είναι οι αιτίες της επιπεφυκίτιδας;

Πολλοί διαφορετικοί λόγοι μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Πολλοί από αυτούς εμφανίζονται ξαφνικά  και είναι εύκολα θεραπεύσιμοι. Άλλοι προκαλούν μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολη στον έλεγχο.

 1. Ερεθιστικά υλικά, τραύματα (π.χ. γρατζουνιά γάτας) και ξένα σώματα μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι αποτελεσματική όταν η αιτία  αφαιρεθεί.
 2. Η επιπεφυκίτιδα στους σκύλους συμβαίνει συνήθως ως συνέπεια κάποιου άλλου οφθαλμικού προβλήματος. Σε σκύλους με χαλαρή επιδερμίδα η παραμόρφωση των βλεφάρων μπορεί να τους κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις των ματιών. Σε μερικούς σκύλους τα βλέφαρα στρέφονται προς τα μέσα και οι τρίχες στα βλέφαρα μπορούν να τρίβονται στο μάτι προκαλώντας βλάβες και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Ένα επιπλέον πρόβλημα σε ορισμένους σκύλους είναι η μη φυσιολογική παραγωγή δακρύων, με συνέπεια η ανεπαρκής λίπανση των ματιών να προκαλέσει βλάβη στην επιφάνεια του ματιού.
 3. Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Αυτές οι ασθένειες δεν είναι κοινές αλλά  είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Πώς θα μάθει ο κτηνίατρός μου εάν ο σκύλος μου έχει επιπεφυκίτιδα;

 Συνήθως ο κτηνίατρός σας  είναι σε θέση να πει ότι ο σκύλος σας έχει επιπεφυκίτιδα με μια απλή εξέταση. Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να εξετάσει προσεκτικά το μάτι για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει ζημιά στο μάτι. Εάν δεν υπάρχει προφανής τραυματική αιτία, οι περισσότερες περιπτώσεις θα ανταποκρίνονται σε σταγόνες ή αλοιφές που περιέχουν αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι επίσης σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι η παραγωγή δακρύων στο μάτι είναι φυσιολογική. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να κάνει μια απλή δοκιμασία  για να το ελέγξει αν είναι απαραίτητο. Εάν υπάρχει ένα ξένο σώμα τότε αυτό πρέπει προφανώς να αφαιρεθεί. Αν τα σημεία δεν βελτιωθούν μετά από λίγες ημέρες θεραπείας ή φαίνεται να βελτιώνονται αρχικά και να επιδεινώνονται και πάλι όταν σταματήσει η θεραπεία, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να πάρει ένα δείγμα με στυλεό από τον επιπεφυκότα για να αναζητήσει λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να απαιτηθεί δείγμα αίματος. Εάν δεν υπάρχει μόλυνση τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσουμε ένα δείγμα κυττάρων από τον επιπεφυκότα. Αυτό το δείγμα λαμβάνεται με απότομη απόξεση της επιφανείας του επιπεφυκότα με σπάτουλα ή σπάτουλα από βαμβάκι. Εάν απαιτείται μεγαλύτερο δείγμα, τότε μπορεί να χρειαστεί ένα τμήμα του επιπεφυκότος που λαμβάνεται χειρουργικά.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιπεφυκίτιδα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με εφαρμογή σταγόνων ή αλοιφών στο μάτι. Μερικές φορές σε ιδιαίτερα επίμονες λοιμώξεις μπορεί επίσης να χρειαστεί να χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία με ένεση ή από το στόμα. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα οποιαδήποτε υποκείμενη αιτία της επιπεφυκίτιδας - εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα συνεχίσει να επιστρέφει. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και έλεγχο των προβλημάτων  του ανοσοποιητικού συστήματος και εάν το μάτι είναι πολύ στεγνό τότε μπορεί να χρειαστούν τεχνητά δάκρυα. Εάν απαιτούνται τεχνητά δάκρυα, είναι πιθανότερο να χορηγηθούν για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μπορώ να διαχειριστώ τη θεραπεία του σκύλου μου στο σπίτι;

Εάν είστε σε θέση να χορηγήσετε φάρμακα αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά να θυμάστε ότι η τακτική θεραπεία είναι απαραίτητη. Οι περισσότερες σταγόνες ή αλοιφές πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον 3-6 φορές την ημέρα. Εάν έχετε αμφιβολίες ως προς τον τρόπο χορήγησης του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, παρακαλείσθε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας  να προβεί σε επίδειξη. Εάν δεν είστε σε θέση να θεραπεύσετε σωστά τον σκύλο σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κανονίσει να τον κρατήσει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες για να διασφαλίσει ότι παρέχεται αποτελεσματική θεραπεία.

Φλεγμονώδης Νόσος Του Εντέρου (IBD)

Φλεγμονώδης Νόσος Του Εντέρου (IBD)

Ιστορικό

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι ένας ευρύς όρος για τις καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο ή διακεκομμένο εμετό, χρόνια ή διακεκομμένη διάρροια, απώλεια βάρους και ανορεξία (απώλεια όρεξης). Η τελική διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου απαιτεί βιοψίες (δείγματα ιστών) της εντερικής οδού. Ορισμένοι κτηνίατροι μπορεί να συστήσουν αρχικά μια δοκιμή διατροφής για να δοκιμάσουν αλλεργίες στα τρόφιμα. Πολλά κατοικίδια ζώα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου απαιτούν ειδική δίαιτα καθώς και φάρμακα. Η ακριβής αιτία του IBD είναι άγνωστη και συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά συχνά μπορεί να ελεγχθεί.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι ένας ευρύς όρος για τις καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα.. Όταν συμβεί αυτό, το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και να λειτουργήσει σωστά. Μπορεί να επηρεάζεται ολόκληρο το μήκος του εντέρου, ή μπορεί να επηρεαστούν μόνο ορισμένα τμήματα του πεπτικού σωλήνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της IBD;

Οι σκύλοι με IBD μπορεί να μην εμφανίζουν τίποτα ή  μπορεί να παρουσιάσουν διακοπτόμενο, αλλά χρόνιο, εμετό ή διακοπτόμενη, αλλά χρόνια διάρροια. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το τμήμα της πεπτικής οδού. Οι βλάβες στην αρχή του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε εμετό, ενώ οι βλάβες που βρίσκονται πιο κάτω στην πεπτική οδό μπορεί να προκαλέσουν υδαρή διάρροια ή διάρροια με βλέννα ή διάρροια με φρέσκο ​​αίμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το ζώο μπορεί να χάσει βάρος και να έχει απώλεια όρεξης με συνακόλουθα αποτελέσματα.

Τι προκαλεί την IBD;

Η ακριβής αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι άγνωστη, αλλά υπάρχει υποψία ότι η νόσος προκαλείται από χρόνια διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών συστατικών, των παρασίτων ή των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίζει κάποιο ρόλο.

Πώς θα διαγνώσει ο κτηνίατρος μου την IBD;

Ο κτηνίατρός σας θα συστήσει  μια σειρά από εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες αιτίες εμέτου και διάρροιας, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων στα κόπρανα, εξετάσεων αίματος και ακτινογραφιών (ακτινογραφίες). Ο κοιλιακός υπερηχογράφος μπορεί να παρουσιάσει παχείς ελικώσεις του εντέρου, που τείνει να εμφανίζονται στην IBD. Ωστόσο, οι βιοψίες (δείγματα ιστών) από την πεπτική οδό απαιτούνται για την οριστική διάγνωση της ΙΒD. Οι βιοψίες μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά ή μέσω ενδοσκόπησης χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο οπτικών ινών (μακρύ, στενό σωλήνα με μικρή κάμερα στο άκρο). Το ενδοσκόπιο μπορεί να εισαχθεί μέσω του στόματος του κατοικίδιου ζώου για να φτάσει στον οισοφάγο, στο στομάχι και στο λεπτό έντερο και/ή να εισαχθεί στο ορθό για να φτάσει στο παχύ έντερο. Το όργανο περιλαμβάνει μια μικρή λαβή, την οποία ο κτηνίατρος μπορεί να καθοδηγήσει, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή, για να πάρει δείγματα ιστών. Ενώ και οι δύο διαδικασίες απαιτούν αναισθησία, η ενδοσκόπηση έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο επεμβατική, οπότε το κατοικίδιο ζώο χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να αναρρώσει. Η ενδοσκόπηση έχει ορισμένους περιορισμούς, δεδομένου ότι μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη η προσέγγιση ορισμένων θέσεων εντός του πεπτικού σωλήνα και μπορούν να ληφθούν μόνο μικρά δείγματα. Για τους λόγους αυτούς, μπορεί να προτιμάται η χειρουργική επέμβαση. Μόλις ληφθεί ένα δείγμα ιστού, ένας ειδικός παθαλογοανατόμος θα εξετάσει το δείγμα για να προσδιορίσει τον κυρίαρχο τύπο κυττάρου που βρίσκεται στον εντερικό βλεννογόνο. Αυτό επιτρέπει την ακριβή διάγνωση, έτσι ώστε η θεραπεία να μπορεί να προσαρμοστεί στον συγκεκριμένο τύπο ΙΒD που υπάρχει.

Τι είναι μια δοκιμή διατροφής;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει μια υποαλλεργική δοκιμή διατροφής για να αποκλείσει μια διατροφική αιτία, όπως μια αλλεργία. Αν και τα περισσότερα κατοικίδια ζώα με τροφική αλλεργία αναπτύσσουν προβλήματα με το δέρμα τους (όπως κνησμός), μερικά κατοικίδια ζώα αναπτύσσουν επίσης συμπτώματα συμβατά με το IBD. Στις περισσότερες περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας, η πηγή πρωτεΐνης στο φαγητό είναι συνήθως η αιτία του προβλήματος. Πριν ξεκινήσετε μια δοκιμή διατροφής, ο κτηνίατρός σας χρειάζεται ένα πλήρες ιστορικό για τις διατροφικές συνήθειες που είχε στο παρελθόν το κατοικίδιο ζώο σας (συμπεριλάβετε οποιαδήποτε τρόφιμα για ανθρώπους χορηγείτε καθώς και οποιαδήποτε διατροφή ή θεραπεία που διατίθεται στο εμπόριο). Μια δοκιμή διατροφής συνήθως περιλαμβάνει τη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας με μια δίαιτα όπου χορηγείται μια μόνο πηγή πρωτεΐνης και όπου το ανοσοποιητικό  σύστημα του σκύλου δεν έχει εκτεθεί στο παρελθόν, όπως το κυνήγι, το κουνέλι, τα ψάρια ή η πάπια. Αυτό σημαίνει ότι ο κτηνίατρός σας πρέπει να γνωρίζει ποιες πηγές πρωτεϊνών τρώει το κατοικίδιο ζώο σας , επειδή αυτές οι πηγές πρέπει να αποφεύγονται για τη διάρκεια της δοκιμασίας διατροφής. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η διατροφή μιας τροφής που περιέχει υδρολυμένη πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη έχει αναλυθεί σε πολύ μικρά μόρια έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην την αναγνωρίσει. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είναι σημαντικό το κατοικίδιο ζώο να τρώει μόνο την υποαλλεργική τροφή και τίποτα άλλο. Όλες οι απολαύσεις, τα βρώσιμα κόκαλα (όπως το ακατέργαστο δέρμα) και οι ανθρώπινες τροφές πρέπει να διακόπτονται. Η τροφοδοσία αυτών των τροφών μπορεί να εκθέσει το κατοικίδιο ζώο στις αλλεργικές  πρωτεΐνες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα αποτελέσματα της διατροφικής δοκιμής. Τυπικά, το ζώο βρίσκεται στη δοκιμή διατροφής για τουλάχιστον 12 έως 16 εβδομάδες. Εάν τα συμπτώματα βελτιωθούν ή επιλυθούν κατά τη διάρκεια της δοκιμής και επιστρέψουν όταν το κατοικίδιο ζώο τροφοδοτείται με την προηγούμενη δίαιτα, μπορεί να θεωρηθεί μια διάγνωση τροφικής αλλεργίας.

Πώς θεραπεύεται η  IBD;

Η θεραπεία της IBD ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του κατοικίδιου ζώου σας και τον συγκεκριμένο τύπο IBD που καθορίζεται από τη βιοψία. Τα περισσότερα κατοικίδια με IBD μπορεί να απαιτούν ειδική δίαιτα και/ή αντιφλεγμονώδη ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Άλλες συστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονούχα φάρμακα, αντιδιαρροϊκά, αντιβιοτικά, θεραπείες παρασίτων και/ή προβιοτικά. Παρόλο που η IBD δεν μπορεί πάντα να θεραπευτεί, μπορεί συχνά να ελεγχθεί. Τα κατοικίδια με IBD μπορεί να έχουν περιστασιακές υποτροπές.

Χορήγηση Οφθαλμικών Σταγόνων Σε Σκύλο

Χορήγηση Οφθαλμικών Σταγόνων Σε Σκύλο

Τα προβλήματα των ματιών στους σκύλους είναι αρκετά συνηθισμένα. Τα δάκρυα ξεπλένουν γρήγορα κάθε θεραπεία που χορηγείται στο μάτι, γι αυτό και οι οφθαλμικές σταγόνες πρέπει να χορηγούνται πολλές φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθετε πώς να κάνετε τη θεραπεία στο σπίτι.

Πόσο συχνά χρειάζεται να βάλω σταγόνες;

Ορισμένα φάρμακα σε σταγόνες πρέπει να χορηγούνται μόνο μία φορά την ημέρα, άλλα έως και έξι φορές την ημέρα. Ακολουθήστε πάντοτε τις οδηγίες που δίνονται από τον κτηνίατρό σας πολύ προσεκτικά. Ποτέ μην χορηγείτε περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση και, εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μην χάσετε τις ημερήσιες θεραπείες.

Πώς κρατώ τον σκύλο μου;

Θα είναι ευκολότερο αν κρατάτε τον σκύλο σας σε  ύψος εργασίας κουζίνας. Δοκιμάστε να βάλετε τον σκύλο σας σε τραπέζι ή ανυψωμένη επιφάνεια. Εάν η επιφάνεια είναι ολισθηρή, βάλτε μία πετσέτα από κάτω έτσι ώστε ο σκύλος σας να αισθάνεται πιο ασφαλής. Εάν ο σκύλος σας  αγωνίζεται πολύ, ίσως χρειαστεί να τυλίξετε τον σκύλο σας σε μια πετσέτα ή κουβέρτα για να μην αντιδράσει έντονα. Θα χρειαστεί να πάρετε έναν φίλο για να σας βοηθήσει - ένας από εσάς θα κρατήσει τον σκύλο  ενώ ο άλλος θα σταθεροποιεί το κεφάλι και θα βάζει τις σταγόνες στο μάτι.

Πώς μπορώ να εφαρμόσω τις σταγόνες;

Το άτομο που συγκρατεί τον σκύλο  πρέπει να κρατήσει το  κεφάλι  κάτω από το πηγούνι σταθερά και να δώσει μια κλίση του κεφαλιού του σκύλου προς τα πάνω. Το άλλο άτομο κρατά τη φιάλη του σταγονόμετρου στο ένα χέρι και ανοίγει το μάτι χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του άλλου χεριού. Τοποθετούμε τη φιάλη του σταγονόμετρου μερικά εκατοστά πάνω από το μάτι και πιέζουμε απαλά για να απελευθερωθεί ο σωστός αριθμός σταγόνων. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το μάτι με το στόμιο της φιάλης.

Πώς μπορώ να εφαρμόσω τις αλοιφές / κρέμες;

Οι αλοιφές και οι κρέμες είναι λίγο πιο δύσκολο να εφαρμοστούν επειδή είναι παχιές. Κρατήστε  τον σκύλο σας  και ανοίξτε το μάτι του όπως παραπάνω. Κρατώντας το ακροφύσιο του φιαλιδίου της αλοιφής πάνω από το μάτι, πιέστε κάποια ποσότητα αλοιφής και αφήστε την να πέσει στο μάτι για να βρεθεί ανάμεσα στα βλέφαρα. Διαφορετικά αποσυνδέστε αυτή την ποσότητα της αλοιφής από το ακροφύσιο του φιαλιδίου τοποθετώντας την στο κάτω βλέφαρο. Αποφύγετε πάντα να αγγίζετε το μάτι με το ακροφύσιο.

Έχει σημασία  πού πέφτουν οι σταγόνες / αλοιφές;

Όσο το φάρμακο πέφτει κάπου στο μάτι  δεν έχει σημασία πού. Όταν ο σκύλος σας ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα του το φάρμακο θα απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ματιού.

Η θεραπεία βλάπτει;

Το μάτι είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος και η τοποθέτηση οτιδήποτε στο μάτι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Ωστόσο, οι οφθαλμικές σταγόνες και οι αλοιφές είναι σχεδιασμένες για χρήση στο μάτι και οποιαδήποτε δυσφορία θα είναι μικρή. Ο σκύλος σας μπορεί να ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα πολύ ή να έχει ένα «υγρό μάτι» για λίγα λεπτά αφού τοποθετήσετε τις σταγόνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο σκύλος σας μπορεί να ξύνει τα μάτια, να τρίβει το πρόσωπό του κατά μήκος του δαπέδου ή το λευκό του ματιού να  γίνεται κόκκινο και επώδυνο. Αν ναι, σταματήστε αμέσως τη θεραπεία και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Πόσο καιρό πρέπει να συνεχίσω τη θεραπεία;

Συνεχίστε τη θεραπεία για όσο διάστημα συνιστά ο κτηνίατρος. Τα προβλήματα των ματιών συχνά θεραπεύονται πολύ γρήγορα όταν αρχίσει η θεραπεία, αλλά αν σταματήσετε τη θεραπεία, πολύ σύντομα, τα προβλήματα μπορεί να επανέλθουν.

Τι γίνεται αν πραγματικά δεν μπορώ να χορηγήσω τις σταγόνες ή τις αλοιφές;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να χορηγήσουν τις σταγόνες στα μάτια με λίγη πρακτική, αλλά αν πραγματικά δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας να το πείτε στον κτηνίατρό σας. Μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει ένα άλλο φάρμακο το οποίο δεν χρειάζεται να χορηγείται τόσο συχνά ή ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μια νοσοκόμα μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει, ή ο σκύλος σας μπορεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες για να εκτελεστεί σωστά η θεραπεία.

expand_less